Haberler-Turkiye,30.07.08

>> сряда, 30 юли 2008 г.

PKK, İstanbul'daki bombalı saldırılarla ilişkisini yalanladı

29/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Terörist Kürdistan İşçi Partisi (PKK) 28 Temmuz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Pazar günü İstanbul'da meydana gelen ve 17 kişinin ölüp 150'den fazla insanın yaralanmasına yol açan çifte bombalı saldırıyla herhangi bir ilişkisi olduğunu yalanladı. PKK'nın elebaşlarından Zübeyir Aydar örgüte ait İnternet sitelerinden birinde yayınlanan açıklamasında saldırıları kınadı. Aydar, "Böyle bir saldırı, Ergenekon ve AKP davalarının görüldüğü bir dönemde provokasyon amaçlı bir olaydır. PKK'nın olayla hiçbir bağlantısı yoktur." dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan saldırıyı Türk ordusunun PKK hedeflerine düzenlediği hava saldırılarının öcünü almak için Kürt militanlar tarafından düzenlendiğini iddia etmişti.

Pazartesi günü saldırıların olay yerini ziyaret eden Erdoğan halkı teröre karşı birleşmeye çağırdı. Cumhurbaşkanı Abdulah Gül de ülkesinin terörle mücadeledeki kararlılığını yineledi. Gül, bu olaylar milli dayanışmamızı güçlendirecektir." dedi. (Sabah, Zaman, Daily Telegraph - 29/07/08, Hürriyet, Turkish Press - 28/07/08)

AB, Türkiye'nin AKP davasındaki kararını inceleyecek

29/07/2008

BRÜKSEL, Belçika -- Avrupa Komisyonu (AK) sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio 28 Temmuz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, AK'nin Türkiye Anayasa Mahkemesi'nin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) aleyhindeki davada vereceği karar ve yargıçların gerekçelerini inceleyeceğini söyledi. Ancak Tardio, AK'nin AKP davasının Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri üzerindeki etkisi hakkında daha sonuçlanmadan bir yorumda bulunmayacağını da vurguladı.

Salı günü, Anayasa Mahkemesi laikliği baltalamaktan yargılanan AKP hakkındaki kapatma davasındaki görüşmelerinin ikinci gününe başladı. (Hürriyet, Anadolu haber ajansı, Sabah, Zaman, Turkish Press, Euronews, AFP - 29/07/08, Hürriyet, Turkish Press - 28/07/08)

Inform

Read more...

Türkiye'de Ergenekon zanlıları mahkemeye çıkacak

29/07/2008

Hükümet destekli soruşturmada ortaya atılan şok edici iddialarda bir grup emekli ordu subayı, mafyadan ismler, akademisyenler, siyasiler ve gazeteciler çok sayıda suikast ve bombalama olayını planlamakla suçlanıyor. Dava Ekim ayında İstanbul mahkemesinde görülecek.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 29/07/08

photo

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük çeşitli suikastların emrini vermekle suçlanıyor. [AFP]

13 ay süren bir soruşturma sonrasında, savcılar 25 Temmuz Cuma günü 2 bin 455 sayfalık Ergenekon iddianamesini sundular. İstanbul Ciddi Suçlar Mahkemesi13. şubesi davayı görmeyi kabul etti. Suçlamaların çokluğu nedeniyle duruşmalar Ekim ayında başlayacak. Gözlemciler davanın aylarca sürmesini bekliyorlar.

İddianamede, aralarında emekli ordu subayları, çeteciler, akademisyenler ve siyasilerin de yer aldığı 86 şüpheliye yönelik suçlamalar yer alıyor. Aralarında iktidardaki İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) şiddetler eleştiren isimlerin de yer aldığı yazar ve gazeteciler de suçlamalarla karşı karşıya bulunuyor. İddianamede, emekli dört yıldızlı generaller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un da yer aldığı Temmuz ayı başlarında gözaltına alınan 20 diğer şüpheliye de kısaca değiniliyor. Gözlemciler, generaller hakkında AKP hükümetini devirmeyi planladıklarını iddia eden başka bir iddianame hazırlanmasını bekliyorlar.

Şüphelilerin, başlıca amacı Türkiye'nin "derin devleti" haline gelmek isteyen bir "terör örgütü" kurdukları iddia ediliyor. Savcılık örgütün sözde beyninin kimliğini açıklamamasına karşın, grubun şüpheli iki numarası emekli Tuğgeneral Veli Küçük geçen yılki Danıştay saldırısı ve laik Cumhuriyet gazetesinin İstanbul'daki genel merkezine düzenlenen el bombalı saldırı da dahil olmak üzere çeşitli suikast ve saldırıların emrini vermekle suçlanıyor.

Savcılığa göre, son on yıl içinde meydana gelmiş bazı faili meçhul cinayetlerin Küçük ve Ergenekon ile ilgisi bulunuyor. İddianameye göre, bunlar arasında bazı Kürt yanlısı eylemciler, 2002'de yazar Necip Hablemitoğlu, 1995 yılında işadamı Özdemir Sabancı ve 1993 yılında eski jandarma Generali Eşref Bitlis cinayetleri de yer alıyor.

İddianamede, grup üyelerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Türk romancı ve Nobel Ödülü sahibi Orhan Pamuk'u da öldürme konusunu görüştükleri ileri sürülüyor. Örgütün amacının ülkede bir kaos ortamını körükleyip AKP hükümetinin askeri darbeyle devrilmesini sağlamak olduğu iddia ediliyor.

Ergenekon grubunun Marksist-Leninist PKK ve İslamcı Hizbullah gibi diğer terör örgütleriyle temasları olduğu da iddia ediliyor.

Savcılar grubun silahlı kuvvetler gazileri için bir operasyon biriminin yanı sıra STK'lar, medya ve bürokrasiyi kontrol altında tutma amaçlı başka birimlere de sahip olduğunu iddia ediyorlar.

Milliyet gazetesi köşe yazarlarından Hasan Cemal, davanın demokrasi ve hukukun üstünlüğü açısından bir dönüm noktası olacağını ileri sürdü. Cemal köşesinde, "Bu davanın nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum. Ancak bu davanın açılması bile önemli bir dönüm noktasıdır." yazdı.

Radikal yazarı Haluk Şahin ise medyadaki yanlış bilgilendirmeyi eleştirdi. Şahin, iddianamede suç faaliyetleri konusunda ciddi kanıtlar olmakla birlikte, muğlak ve tutarsız suçlamaların yer aldığını da ileri sürdü.

Şahin, "Şimdi mahkemenin, şayet böyle bir şey varsa bir terör örgütünün üyeleriyle muhalif yazar ve düşünürleri ayırt etmesi gerekiyor." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Read more...

Turkiye-haberler,29.07.08

>> вторник, 29 юли 2008 г.

Türkiye Anayasa Mahkemesi AKP'nin kaderini görüşmeye başladı

28/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Anayasa Mahkemesi, devletin laik karakterini baltalamaktan yargılanan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) aleyhindeki kapatma davasını görüşmeye 28 Temmuz Pazartesi günü sık güvenlik tedbirleri altında başladı. Mahkeme, büyük olasılıkla Ağustos ayı başlarında çıkması beklenen bir karara varana dek her gün tartışacağını belirtti. Hakimler AKP'yi suçsuz bulup davayı düşürebilir veya suçlu bulup ya para cezası verebilir ya da partiyi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de dahil olmak üzere liderlerinden bazılarını yasaklayabilir. Yerel basında çıkan haberlere göre, AKP'nin yasaklanması büyük olasılıkla Kasım ayında erken parlamento seçimlerine yol açabilir.

Erdoğan Hürriyet gazetesine verdiği röportajın Pazar günü yayınlanan ikinci bölümünde, partisinin kapatılmadan kurtulması halinde "tiran" haline geleceğini reddetti. Başbakan, "Davanın sonucunun ne olacağını bilmiyorum. Size söyleyebileceğim tek şey, halkıma karşı nefret ve düşmanlıkla hareket etmemin imkansız olduğudur." dedi. Erdoğan, belirsiz laik grup Ergenekon aleyhindeki operasyonun kapatma davasının öcünü alma amaçlı olduğu yönündeki iddiaları da reddetti. Toplam 85 kişi, hükümeti devirme amaçlı silahlı terör örgütü kurdukları iddiasıyla Ekim ayında mahkemeye çıkarılacak. (Sabah, Zaman, Turkish Daily News, BBC, Guardian - 28/07/08, Hürriyet, Turkish Press - 27/07/08)

Türk polis karakoluna düzenlenen saldırıda bir PKK'lı ölü ele geçirildi, ikisi yaralandı

28/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Doğudaki Bingöl ilindeki bir polis karakoluna 28 Temmuz Pazartesi günü düzenlenen başarısız bir saldırıda terörist Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) bir üyesi öldürüldü, ikisi de yaralandı. Yetkililer, silah ve patlayıcılarla donatılmış üç saldırganın el koydukları bir taksiyle geldiklerini söylediler. Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun açıklamasına göre, polis memurlarının ateş açması sonucunda üç saldırgan da vuruldu.

Pazar günü, güneydoğudaki Hakkari ilinde PKK mensuplarının yerleştirdiği bir mayın üç kişinin ölümüne yol açtı. Anadolu haber ajansının bildirdiğine göre, aynı ailenin üyeleri bindikleri kamyonun kara mayınına basması sonucu havaya uçtular. (Anadolu Ajansı, Reuters, Xinhua, CNN Türk - 28/07/08, Hürriyet, Anadolu Ajansı - 27/07/08)

Inform

Read more...

İstanbul'daki bombalı saldırılarda 17 kişi öldü, düzinelerce insan yaralandı

28/07/2008

İstanbul'daki bir caddede Pazar akşamı patlayan iki bomba 17 kişinin ölümüne, 150'den fazla insanın da yaralanmasına yol açtı. Türk yetkililer soruşturmalarını terörist PKK üzerinde yoğunlaştırıyorlar.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 28/07/08

photo

İlk patlama Güngören semtindeki işlek bir yaya yolunda meydana geldi. Daha büyük olan ikinci patlamaysa kalabalık toplanınca meydana geldi. [AFP]

İstanbul'daki kalabalık bir caddede 27 Temmuz Pazar günü patlayan iki eşgüdümü bomba beşi çocuk olmak üzere en az 17 kişinin ölümüne, 150'den fazla insanın da yaralanmasına yol açtı.

Pazar gecesi meydana gelen bombalı saldırının hedefi İstanbul'un kalabalık Güngören semtindeki insanlardı. Patlama meydana geldiği sırada sokak yayalarla doluydu.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, birinci bomba küçük bir ses bombasıydı. 50 m uzaklıkta patlayan ikinci bombaysa, ilk patlamanın olay yerine doluşan kalabalıkta can kaybı ve yaralanmaya yol açtı. Uzmanlar böyle bir zamanlamayı yaygın bir terörist taktiği olarak kabul ediyorlar.

Saldırının sorumluluğunu hemen üstlenen olmazken, güvenlik yetkilileri soruşturmalarını Türk ordusunun yoğun hava ve kara saldırılarına hedef olan terörist Kürdistan İşçi Partisi (PKK) üzerinde yoğunlaştırıyorlar. İstanbul Valisi Muammer Güler Pazartesi günü basın mensuplarına verdiği demeçte, soruşturmanın merkezinde PKK'nın olduğunu söyledi.

Ancak PKK faaliyetlerini yakından izleyen Milliyet gazetesi yazarlarından Namık Durukan, bombalamaların bu gruba ait olmadığını söyledi. PKK'nın ardıl örgütü Kongra Gel üyesi Zübeyir Aydar yaptığı açıklamada saldırıyla hiçbir bağlantıları olmadıını belirterek sivilleri hedef alan saldırıları kınadı.

Türk güvenlik yetkilileri, saldırıdan PKK nezaretinde faaliyet gösteren genç ve daha radikal bir gup olan Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) veya yeni bir radikal grubun sorumlu olabileceğinden şüpheleniyorlar. TAK İstanbul ve Antalya'da sivilleri hedef alan saldırıların sorumluluğunu üstlenmişti.

Türk basınında geçen yıl çıkan haberlerde, güvenlik yetkililerinin TAK'nin Türkiye içinde ses getirecek kör terör saldırıları düzenlemesi yönünde PKK'dan emir aldığı yönündeki uyarıları yer almıştı. Aynı uyarıda ayrıca, grubun sivil hedeflerin yanı sıra tanınmış isimlere saldırılara düzenleyerek bir Türk-Kürt iç savaşını körüklemek istediği de ileri sürülmüştü. Türk polisi geçen yıl bir PKK üyesini üzerindeki 3,5 kilo A4 patlayıcısını İstanbul'daki bir metro istasyonunda patlatamadan yakalamıştı. ABD de Ocak ayında TAK'yi PKK ile bağlantılı bir terör örgütü ilan etmişti.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Pazar günü İstanbul'da meydana gelen saldırıyı şiddetle kınadı. Elçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Masum insanları öldürmek hiçbir şekilde haklı çıkarılamaz. Müttefikimiz olan Türkiye'yi terörle mücadelesinde desteklemeye devam edeceğiz." ifadesi yer aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günkü kabine toplantısını iptal ederek ziyaret ettiği Güngören semtinde, teröristleri daha da tecrit etmek için ulusal birlik çağrısında bulundu. Erdoğan, Türk medyasını terörist propagandaya yardım edeceğini söylediği grefik fotoğraflar yayınladığı için de eleştirdi.

Başbakan, "Terörle 30-35 yıldır mücadele ediyoruz. Bu mücadele biz kazanana kadar devam edecektir." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Read more...

GÜNGÖREN'DE 2 AYRI PATLAMA: 13 ÖLÜ

>> понеделник, 28 юли 2008 г.

ResimİSTANBUL - Güngören'de meydana gelen iki ayrı patlamada 13 kişi öldü, 137 kişi yaralandı.
Güven Mahallesi Kınalı Caddesi Menderes Çıkmazındaki ilk patlamanın ardından ikinci bir patlama meydana geldi.
Olay yerine gelerek açıklama yapan İstanbul Valisi Güler, patlamaya canlı bombanın değil, çöp tenekesine konulmuş patlayıcının neden olduğunu bildirdi.
Olay yeri ile ilgili geniş bir araştırma ve inceleme sürdürüldüğünü ifade eden Güler, ''Elbette bir terör saldırısı olduğuna şüphe yok. İki patlayıcı ama plastik patlayıcı olmadığı bilgisi var şu an. Her ikisi de çöp kutusu içinde 10-12 dakika arayla meydana gelen patlamalar. Birinci patlamadan sonra tabii vatandaşların orada birikmiş olması, ikinci patlamanın da akabinde meydana gelmesi, karşısındaki dükkanlarda oturanların ağır şekilde yaralanmasına neden olmuştur'' dedi.
Vali Güler, 3'üncü bir bomba ihtimali olup olmadığı yolundaki soru üzerine ''Böyle bir şey söz konusu değil'' diye konuştu.
Olay yerinde basın mesuplarının sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da olayda kaç bombanın patladığı yolundaki bir soruya, ''Bana verilen bilgiye göre orada bir ses bombası patlıyor. Daha sonra da vatandaş toplanıyor. Vatandaş kümelenince çöp bidonundaki bomba patlıyor'' karşılığını verdi.

ATALAY VE AKDAĞ İSTANBUL'A GİDİYOR
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, incelemelerde bulunmak üzere İstanbul'a hareketi öncesinde AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, ''Acı bir olay. Terörün acımasız bir kez daha gördük. Patlamalarda çok can kaybı ve yaralı var. Üzgünüm. Sağlık Bakanımız ve Emniyet yetkililerimizle birlikte yerinde incelemelerde bulunmak üzere İstanbul'a gidiyoruz. Gerekli açıklamayı incelemelerimin ardından İstanbul'da yapacağım'' dedi.

GÜL: SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİRENLERİ LANETLİYORUM
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, patlamalarla ilgili olarak, "Terörün acımasızlığını, kadın-erkek, genç-yaşlı ve çocuk ayrımı yapmaksızın insanlık dışı vahşet ve şiddet isteğini ortaya koyan bu saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyorum. Terörün kanlı yüzüne sığınarak, ülkemizin huzuruna ve birliğine zarar vermeyi amaçlayanların, milletimizin ve Devletimizin kararlılığı ve gücü karşısında çirkin emellerine hiçbir zaman ulaşamayacaklarını bir kez daha vurgulamak isterim" dedi.

Inform,28.07.08

Read more...

İstanbul Güngören'de patlama

İstanbul Güngören'de ard arda meydana gelen iki patlamada 13 kişi yaşamını yitirdi. 21.45 sularında meydana gelen ilk patlama sonrasında bölgeye vatandaşların gelmesi ile kalabalıklaşan Menderes Caddesi'nde ikinci patlama gerçekleşti. Patlama sonrası 15'i ağır 140 yaralı çevre hastahanelere sevk edilirken Menderes Caddesi polis tarafından kordon altına alındı. İstanbul Valisi Muammer Güler, ilk patlama anının MOBESE kameralarınca kaydedildiğini ve görüntülerin incelenmeye alındığını açıkladı. (anka)

Inform,28.07.08

Read more...

Haberler-Turkiye

Kıbrıs'ı yeniden birleştirme konulu doğrudan müzakereler 3 Eylül'de başlayacak

27/07/2008

LEFKOŞE, Kıbrıs -- Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderleri, Kıbrıs Rum toplumunun BM'nin yeniden birleşme planını reddetmesinden bu yana dört yıldır devam eden çıkmaza son vererek, yeniden birleşme konulu doğrudan müzakereleri 3 Eylül'de başlatma konusunda anlaştılar. Tarih, Kıbrıs Rum Devlet Başkanı Demetris Hristofiyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında 25 Temmuz Cuma günü yapılan görüşmede kararlaştırıldı. Görüşme sonrasında yaptıkları açıklama liderler, iletişimi kolaylaştırmak ve barışçı bir çözüme ulaşmadaki artan kararlılıklarının altını çizmek için bir direkt telefon hattı kurma planlarını da açıkladılar. BM, AB ve ABD de Cuma günü anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti. (Kathimerini, CNN Türk, Sabah - 26/07/08; Reuters - 25/07/08)

Türkiye'de Ergenekon davası duruşmaları 20 Ekim'de başlayacak

27/07/2008

ANKARA, Türkiye -- İstanbul Yüksek Ceza Mahkemesi 25 Temmuz Cuma günü, Ergenekon davasının ilk duruşmasının 20 Ekim'de yapılmasına karar verdi. Davada, 86 kişi hükümeti devirme amaçlı silahlı terör örgütü kurmakla suçlanıyor. Cuma günü kamuoyuna açıklanan 2 bin 500 sayfalık iddianamaye göre, grup Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın da aralarında yer aldığı önemli hedeflere yönelik bir dizi suikast planlıyordu.

Öte yandan silahlı kuvvetlerden Pazar günü yapılan duyuruda, terörist Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) kuzey Irak'taki üslesine Cumartesi günü yeni hava saldırıları düzenlendiği açıklandı. Açıklamada, Kandil Dağı'ndaki 12 hedefin gece yarısı sonrasında bombalandığı bildirildi. Cuma günü, Türkiye'nin Suriye sınırı yakınındaki Şırnak ilinde, PKK tarafından patlatıldığına inanılan bir kara mayını üç Türk askerinin şehit olmasına yol açtı. (AFP, DPA, AP, Hürriyet, Reuters - 27/07/08; Hürriyet, Milliyet, Doğan haber ajansı, Cumhuriyet, Vatan, Radikal - 26/07/08; AP, Turkish press, Reuters, Anadolu haber ajansı, CNN Türk, AFP, Xinhua - 25/07/08)

Inform

Read more...

Haberler-Turkiye,26.07.08

>> събота, 26 юли 2008 г.

Talat, Kıbrıs sorununun yıl sonuna kadar çözülmesini umuyor

25/07/2008

LEFKOŞE, Kıbrıs Rum Kesimi -- KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ın on yıllardır süren bölünmüşlüğüne yıl sonuna kadar çözüm bulunmasını umduğunu söyledi. 24 Temmuz Perşembe günü Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte Talat, "Aylar veya yıllar sürecek bir süreçten bahsetmiyorum. Bunu 2008 yılı sonuna kadar başarabileceğimize inanıyorum." dedi. Cumhurbaşkanı, kapsamlı bir müzakere sürecinin Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ile Cuma günü yapacağı görüşme sonrasında başlayacağını belirtti.

Diğer yandan New York'ta, Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan Kıbrıs sorununa getirilecek çözümün iki bölgelilik, siyasi eşitlik ve Türkiye'nin garantörlüğünün korunması ilkelerine dayanması gerektiğini söyledi. Babacan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile Perşembe günü yaptığı görüşmede ülkesinin tutumunu yineledi. (Zaman, Famagusta Gazette, Philelefteros, Politis, Naftemporiki - 25/07/08, CNA, Hürriyet, Turkish Press, Anadolu Ajansı - 24/07/08)

Avusturya üç PKK üyesini insan kaçakçılığından tutukladı

25/07/2008

VİYANA, Avusturya -- Güvenlik yetkililerinin 24 Temmuz Perşembe günü yaptıkları açıklamaya göre, polis terörist PKK'nın üç üyesini kaçak göçmenlerin ülkeden geçmelerine yardıım ettikleri iddiasıyla tutukladı. Polisler, Offenberg kentinde içinde dokuz adet kaçak göçmen bulunan bir minibüsü durdurdular. Olayda üç kişi insan kaçakçılığı ve sahtecilikten gözaltına alındı. Söz konusu üçlü geçmişte Avusturya'dan sığınma talebinde bulunmuşlar, ancak Ankara ve uluslararası toplumun büyük kısmı tarafından terör örgütü kabul edilen PKK ile bağlantılarından ötürü reddedilmişlerdi. (Hürriyet, Turkish Press, Anadolu Ajansı, Doğan Haber Ajansı - 24/07/08)

İş dünyası: Türk Çalık Enerji, Türkmenistan'da doğalgaz elektrik santrali kuracak

25/07/2008

Bir Türk enerji firması Türkmenistan'da bir enerji santrali kurma ihalesini kazandı.
photo

Türk enerji firması Çalık Enerji, Türkmenistan enerji bakanlığının doğal gaz enerji santrali inşası için açtığı ihaleyi kazandı. 254 MW'lık kapasiteye sahip olacak olan tesis, Balkanabad ilçesinde kurulacak. İnşaatına Ağustos ayında başlanacak 137 milyon avroluk projenin Mart 2010'da tamamlanması planlanıyor.

Inform

Read more...

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nde geçici sandalye için kulis yapıyor/Türkiye, kuzey Irak'taki PKK hedeflerini bombaladı

>> петък, 25 юли 2008 г.

Türkiye, kuzey Irak'taki PKK hedeflerini bombaladı

24/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Savaş uçakları 23 Temmuz Çarşamba günü geç saatlerde kuzey Irak'ta terörist Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) ait 13 hedefi bombaladılar. Ordunun İnternet sitesinde Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, uçaklar Türk-Irak sınırı yakınındaki Zap bölgesinde yer alan PKK "tesislerini" vurdular. Bildiride, PKK'ya karşı başlatılan harekatın sürdürüleceği belirtildi. Grup, kuzey Irak'ı sınır bölgelerindeki Türk askerlerine düzenlediği saldırılarda üs olarak kullanıyor. Türkiye, ABD'nin sağladığı istihbarata dayanarak Aralık ayında PKK'ya karşı askeri harekat başlatmıştı. (Hürriyet, AP, Reuters, AFP - 24/07/08)

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nde geçici sandalye için kulis yapıyor

24/07/2008

NEW YORK, ABD -- Türk basınında 23 Temmuz Çarşamba günü çıkan haberlere göre, Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan BM elçileriyle br dizi görüşmede bulunarak ülkesinin 2009-2010 döneminde BM Güvenlik Konseyi'nde geçici sandalye alma amaçlı çabalarını hızlandırdı. Salı günü geç saatlerde Babacan, New York'ta düzenlenen bir resepsiyonda 100'den fazla ülkenin temsilcileriyle bir araya gelerek onlardan destek istedi. Bakan burada Latin Amerika ve Karayip grubu, En Az Gelişmiş Ülkeler ve BM Genel Kurulu 62. oturum başkanı Srgjan Kerim ile temaslarda bulundu. Babacan Afrika Birliği, Arap Birliği ve İslam Konferansı Örgütü'nden temsilcilerle de bir araya gelecek. Türkiye, Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu için ayrılmış iki koltuk için çabalayan üç adaydan biri. Diğer adaylarsa İzlanda ve Avusturya. Seçim Ekim ayında gerçekleşecek. (Zaman, Sabah, Turkish press - 23/07/08)

Talat: Kıbrıs'ı yeniden birleştirme konulu müzakereler Eylül ayında başlayacak

24/07/2008

LEFKOŞE, Kıbrıs Rum Kesimi -- KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Kıbrıs Rum Devlet Başkanı Dimitris Hristofyas ile 25 Temmuz Cuma günü yapacağı görüşme öncesinde, yeniden birleşme konulu müzakerelerin Eylül ayında başlayacağı öngörüsünde bulundu. Çarşamba günü CNN Türk'e verdiği röportajda Talat, bütün kurumlarda Kıbrıs Rumlarıyla siyasi eşitliğe sahip olmanın önemini vurguladı. Talat, bazı konuların Kıbrıs Türk tarafınca pazarlık konusu olamayacağını -Türkiye'nin garantörlüğü, siyasi eşitlik ve iki kurucu devletli iki bölgeli bir devlet- belirtmekle birlikte, "onun dışında her konuda pazarlığa hazırız" diye de ekledi. (Hürriyet, CNN Türk, Zaman, Turkish Press, Xinhua, AP, International Herald Tribune, In.news, ANA-MPA - 23/07/08)

Inform

Read more...

Türkiye Anayasa Mahkemesi AKP'nin kapatma davasını Pazartesi günü görüşecek

>> четвъртък, 24 юли 2008 г.

23/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Anayasa Mahkemesi başkan yardımcısı Osman Paksüt Salı günü yaptığı açıklamada, mahkemenin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) aleyhindeki kapatma davasını 28 Temmuz Pazartesi günü tartışmaya başlayacağını söyledi. Paksüt, mahkemenin kararını "mümkün olan en kısa sürede" vermeye çalışacağını da sözlerine ekledi. Mahkeme üyeleri, raportör Osman Can'ın partinin yasaklanmasına karşıt yönde görüş bildirdiği AKP davasıyla ilgili raporu incelediler. Parti, devleti laik karakterine zarar vermekten yargılanıyor.

Öte yandan Çarşamba günü, Türk polisi İslamcı hükümete karşı darbe planlamakla suçlanan belirsiz laik grup Ergenekon ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen 26 kişiyi tutukladı. Şüpheliler Konya, Kocaeli, Elazığ, Mersin ve İstanbul illerini kapsayan geniş ölçekli bir polis operasyonunda gözaltına alındılar. (Hürriyet, CNN Türk, NTV, Zaman, Sabah, Turkish Press, Anadolu Ajansı - 23/07/08, Hürriyet, Anadolu Ajansı - 22/07/08)

Inform

Read more...

Haberler-Turkiye

>> вторник, 22 юли 2008 г.

Bilim ve Teknoloji: Uzmanlar Türkiye'nin ilk astronomi mirasları listesi üzerinde çalışıyorlar

21/07/2008

Türk akademisyenler ülkenin ilk astronomi mirasları listesini derliyorlar.
photo

Önceden tahmin edilen ilk güneş tutulması Ptara, Türkiye'de gözlendi. [Getty Images]

Türkiye UNESCO Ulusal Komisyonu, Türkiye'deki Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim üyeleri ülkenin ilk astronomi mirasları listesi üzerinde çalışmakta olduklarını açıkladı. Astronomiyle ilgili bir Türk kültür siteleri listesi, BM'nin 2009'u Dünya Astronomi Yılı ilan etme girişimi kapsamında hazırlanıyor. Listede büyük olasılıkla, gökbilimcilerin M.Ö. 585 yılında doğru olarak tahmin edilmiş ilk güneş tutulmasını gözlemledikleri antik Ptara kenti de yer alacak. Diğer siteler arasında tarihleri M.Ö. 9000 yılına dayanan iki dikilitaş ve antik çağlarda astronomi ve ilim merkezi olarak görev yapan bir gözlem kulesi bulunuyor.

Inform

Read more...

Haberler-Turkiye

Kıbrıs Rumları Erdoğan'ın kuzey Kıbrıs ziyaretini kınadılar

21/07/2008

LEFKOŞE, Kıbrıs Rum Kesimi -- Kıbrıslı Rum yetkililer 20 Temmuz Pazar günü Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölünmüş adanın kuzey kesimine yaptığı ziyareti kınadılar. Erdoğan, Türk ordusunun 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirdiği Barış Harekatı'nı anma törenlerine katılmıştı. Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Pazar günü yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın Kıbrıs'ın işgal edilmiş bölgelerine yaptığı yasadışı ziyaret Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için olası en iyi şartların oluşturulmasına yardımcı olmamaktadır." dedi. Hristofyas ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yeniden birleşme müzakerelerine yönelik hazırlıkların son gözden geçirmesi için Cuma günü bir araya gelecekler. (CNA, Phileleftheros, Politis, ANA-MPA, Kathimerini - 20/07/08)

Türk mahkemesi AKP davasının tarihini Salı günü belirleyecek

21/07/2008

ANKARA, Türkiye -- NTV'nin haberine göre, Anayasa Mahkemesi iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) aleyhindeki kapatma davasını görüşme tarihini belirlemek üzere 22 Temmuz Salı günü toplanacak. Mahkeme üyeleri, raportör Osman Can'ın partinin yasaklanması aleyhinde görüş bildirdiği davayla ilgili raporunu incelediler. Görüşme tarihinin belirlenmesi süreçteki son adımı oluşturuyor. Hürriyet gazetesinin bildirdiğine göre, 11 mahkeme üyesinin en az yedisinin kapatmaya destek vermesi bekleniyor. AKP, Türkiye'nin laik karakterini baltalamaktan yargılanıyor.

Öte yandan yerel medyada Pazartesi günü çıkan haberlere göre, Trabzon Valisi Nuri Okutan görevlerini ihmal ederek Türk-Ermeni gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinde rol oynamaktan zan altında bulunan iki jandarma subayı hakkında soruşturma açılmasına yeşil ışık yaktı. Soruşturmada, Dink'i hedef alan plandan Ocak 2007'de gerçekleşen suikasttan aylar önce haberi olduğu iddia edilen il jandarma komutanı Albay Ali Öz ve eski istihbarat dairesi müdürü Metin Yıldız büyüteç altına alınacak. (NTV, Hürriyet, Sabah, Zaman - 21/07/08)

ABD'li yetkili: PKK uyuşturucu kaçakçılığıyla uğraşıyor

21/07/2008

WASHINGTON, ABD -- Türk basınında 20 Temmuz Pazar günü çıkan haberlere göre, Uyuşturucu Madde Uygulama Dairesi operasyon şefi Michael Braun Kürdistan İşçi Partisi'ni (PKK) uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer uluslararası organize suç ağlarında yer almakla suçluyor. Braun Cuma günü Washington Institute'te uyuşturucu kaçakçılığı ve Orta Doğulu terör grupları konulu bir konferansta yaptığı konuşmada, uyuşturucu kaçakçılığının yanı sıra terör faaliyetlerinden para kazanan PKK gibi örgütlerin "melez" olarak tanımlanabileceklerini ileri sürdü.

Diğer yandan Türk basınının Pazartesi günü bildirdiğine göre, PKK'nın Pazar günü serbest bıraktığı üç Alman rehine evlerine dönüyorlar. Doğudaki Ağrı ilinde 8 Temmuz'da PKK militanları tarafından kaçırılan dağcılar, bir Alman heyeti eşliğinde Türkiye'nin doğusundaki bir havalimanına getirildiler. Üçlünün Ankara'ya, buradan da aktarmasız olarak Münih'e uçmaları bekleniyor. (Sabah, Zaman, Hürriyet, Doğan haber ajansı - 21/07/08, Hürriyet, Anadolu haber ajansı - 20/07/08)

Afganistan'daki iki Türk mühendis serbest bırakıldı

21/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Türk basınında 21 Temmuz Pazartesi günü çıkan haberlere göre, geçtiğimiz hafta Afganistan'ın batısında kaçırılan iki Türk mühendis serbest bırakıldı ve evlerine dönüyor. Her iki rehine de güvende ve özel bir uçakla Türkiye'ye getiriliyor. Saldırganlar mühendisleri bir hafta önce bir inşaat projesi üzerinde çalışırken kaçırmışlardı. Kaçıranların fidye isteyip istemedikleri konusunda bir bilgi verilmedi. (Hürriyet, AP, Anadolu Ajansı, NTV - 21/07/08)

Inform

Read more...

Haberler-Turkiye

>> понеделник, 21 юли 2008 г.

photo

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan (solda) ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Lefkoşe'de el sıkışırken görülüyor. [Getty Images]

Erdoğan ve Talat Kıbrıs sorununa çözüm konusunda anlaştılar

20/07/2008

LEFKOŞE, Kıbrıs -- Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat 19 Temmuz Cumartesi günü yaptıkları açıklamada, Kıbrıs sorununa getirilecek çözümün "iki eşit devlet, iki eşit toplum" ilkesine dayanması gerektiğini söylediler. İki lider, Erdoğan'ın 20 Temmuz 1974'te gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törene katılmak üzere geldiği Lefkoşe'de bir araya geldi. Liderler, Talat ile Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Demetris Hristofiyas arasında Cuma günü yapılacak görüşmenin kapsamlı yeniden birleşme müzakerelerine başlangıç teşkil etmesini umduklarını kaydettiler. (Hürriyet, AFP, Zaman, Famagusta Gazette, CNA, Philelefteros - 19/07/08)

PKK, kaşırılan Alman dağcıları serbest bıraktı

20/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Terörist Kürdistan İşçi Partisi (PKK) mensupları tarafından geçtiğimiz hafta kaçırılan üç Alman 20 Temmuz Pazar günü serbest bırakıldı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, serbest bırakılma olayını doğrulamak için Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier'i telefonla aradı. Kürt militanlar, Berlin'in Almanya'daki PKK dernekleri ve destekçilerine karşı başlattığı son eylemlere misilleme olarak dağcıları 8 Temmuz'da kaçırmışlardı.

Diğer yandan Türk basınında çıkan haberlere göre, yasadışı bölücü Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) bağlı militanlar Cumartesi günü güneydoğudaki Bingöl ilinin bir köyüne düzenledikleri saldırıda dört kişiyi öldürüp dokuz kişiyi de yaraladılar. Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, saldırının büyük olasılıkla köyler arasındaki bir kan davasından kaynaklandığını söyledi. Cuma günü de, Türkiye'nin kuzeydoğusunda güvenlik güçleriyle meydana gelen çatışmalarda altısı Siirt ilinde olmak üzere on diğer PKK üyesi öldürüldü. (AFP, Reuters, Hürriyet - 20/07/08, Zaman, Hürriyet, Dogan haber ajansı, AFP, Reuters - 19/07/08)

Inform

Read more...

Washington'a göre Türkiye'nin krizden çıkışının anahtarı AB süreci

>> събота, 19 юли 2008 г.

18/07/2008

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley AB üyeliğine ilişkin reformların sürdürülmesinin Türkiye'nin istikrar ve diplomasisini güçlendireceğini söyledi.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 18/07/08

photo

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley 18 Temmuz Cuma günü yaptığı açıklamada, "ABD ve Türkiye güçlü bir stratejik ortaklığa sahiptir. Bu ortaklığı devam ettirmek ve daha da güçlendirmek istiyoruz." dedi. [Getty Images]

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, İran ve Irak konusundaki yoğun bir diplomasi trafiğiyle aynı döneme denk gelen derinleşen bir krizin ortasında 18 Temmuz Cuma günü Türkiye'yi ziyaret etti.

Ziyaretinde Hadley, Türkiye'nin istikrarının önemini vurguladı ve son birkaç yıldır elde edilen demokratik başarılara övgüde bulundu. Türkiye'yi siyasi ve ekonomik reformları sürdürmeye çağıran yetkili, ülkenin AB üyelik hedefine destek de verdi.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrasında konuşan Hadley, "Bu reformlar Türkiye'yi daha güçlü ve daha müreffeh hale getirecektir ... ABD Türkiye'nin AB üyeliğini güçlü şekilde desteklemektedir." dedi.

Türkiye on yıllardır yaşadığı en kötü siyasi kriz içinde bulunuyor ve pek çok analist krizin kötüleşmesinden AB'nin Türkiye'ye yönelik politikasını sorumlu tutuyor.

Financial Times gazetesinin bu haftaki baş yazısı," Kriz ... [AB'nin] Ankara'nın üyelik hedefini olumlu şekilde idare etmedeki üzüntü verici başarısızlığına yönelik bir suçlamadır." diyerek şöyle devam ediyor: "Birlik Türkiye'ye net bir koşul listesi ve takvim vermiş olsaydı, hem generaller hem de AKP enerjilerini türbana değil üyeliğe odaklayabilirdi."

Erdoğan'ın İslamcı kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) savcılığın Anayasa Mahkemesi'nde devletin laik-demokratik karakterini baltaladığı iddiasıyla açtıkları kapatma davasıyla mücadele ediyor. Bu arada bir grup emekli Türk askeri ve radikal milliyetçi de AKP hükümetini devirme planı yapmakla suçlanıyor.

Hem laik liberaller hem de İslamcı kökenli muhafazakarlar arasındaki güven krizi Kıbrıs sorunu ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyelik sürecini hemen hemen durduran muhalefeti sonrasında derinleşti. Analistler, bu güç savaşının iç istikrarı tehlikeye atıp Irak'ı yatıştırma ve İran ile olan nükleer krizini çözme çabalarını suya düşürmesinden korkuyorlar.

Straejik konulara dönen Hadley, Washington ile Ankara rasındaki işbirliğini daha da ilerletme konusundaki istekliliğini dile getirdi. "ABD ve Türkiye güçlü bir stratejik ortaklığa sahiptir." diyen yetkili şöyle devam etti: "Bu ortaklığı devam ettirmek ve daha da güçlendirmek istiyoruz."

Hadley Irak'taki son gelişmelerle komşu ülkede güvenlik ve istikrarı güçlendirme amaçlı son ortak çabalara da değindi. Erdoğan Bağdat'a ilk resmi ziyaretini geçen hafta gerçekleştirerek Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir stratejik çağ açmıştı.

Hadley, kuzey Irak'taki terörist Kürdistan İşçi Partisi'ni (PKK) ortadan kaldırmada Türkiye'ye destek olmadaki kararlılığını da ifade etti. Yetkili, "ABD, Türkiye ve Irak ortak düşmanımız PKK'ya karşı işbirliğini sürdürecektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Genelkurmay 2. Başkanı General Ergün Saygun ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile temaslarında Hadley, İran'ın oluşturduğu nükleer tehdidi gündeme getirdi. Yetkili Washington'un AB-İran nükleer müzakerelerine katılma yönündeki son kararını anlattı ve diplomatik bir çözüm olasılığını değerlendirdi.

Cuma günü Ankara'da İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki'yi ağırlayan Babacan, Türkiye'nin İran nükleer krizine barışçı bir çözüm bulmak için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu söyledi.

Türkiye'nin politikası bölgede nükleer silahlanmaya karşı olmasına rağmen, ülkelerin barışçı amaçlar doğrultusunda nükleer teknoloji geliştirme hakları olduğunu savunuyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Read more...

Haberler-Turkiye

>> петък, 18 юли 2008 г.

AB, Türkiye ile iki yeni müzakere faslı açacak

17/07/2008

BRÜKSEL, Belçika -- Altı aylık AB dönem başkanlığını yürüten Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner 16 Temmuz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, AB'nin Türkiye ile iki yeni müzakere faslı açacağını söyledi. Kouchner, AB'nin İrlandalı seçmenlerin Haziran ayında reddettikleri Lizbon Anlaşması kabul edilmeden hiçbir yeni üye alamayacağını da sözlerine ekledi. Türkiye Aralık 1999'da AB aday ülkesi olmuş ve katılım müzakereleri Ekim 2005'te başlamıştı. 2006 yılında AB, Türkiye'nin katılım anlaşmasının ek protokolünde yer alan yükümlülüklerini yerine getirmediğini ileri sürerek 35 faslın sekiziyle ilgili müzakereleri durdurmuştu.

Bu arada basında çıkan haberlere göre, Fransa Senatosu AB'ye yeni üyelerin kabulü hakkında referandum yapılmasını öngören bir anayasa değişikliğine ilişkin öneriyi Çarşamba günü tartıştı. Ancak tasarı, Senato'daki vekillerin beşte üçü ve Alt Meclis rıza gösterdiği takdirde cumhurbaşkanına referandum yerine meclis oylamasına karar verme olanağı da sağlıyor. (Zaman, NTV - 17/07/08, Hürriyet, Turkish Press, Reporter - 16/07/08)

Kürt yanlısı parti Türkiye'de %1 seçim barajı önerdi

17/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Kürt yanlısı Demokratik Toplum Partisi 16 Temmuz Çarşamba günü %10'luk seçim barajının düşürülmesini önerdi. Tasarı kabul edildiği takdirde, partilerin devlet fonlarından yararlanabilmesi için genel seçimlerde %1 oy alması yeterli olacak. Eleştirenler, söz konusu kısıtlamanın mecliste adil bir temsile engel olduğunu söylüyorlar. Baraj en çok Kürt yanlısı partileri etkiliyor. (NTV - 17/07/08, Hürriyet, CNN Türk, Anadolu Ajansı - 16/07/08)

Türk Anayasa Mahkemesi raportörü AKP'nin kapatılmasına karşı tavsiyede bulundu

17/07/2008

ANKARA, Türkiye -- 16 Temmuz Çarşamba tarihli Türk basınında yer alan haberlere göre, Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can hazırladığı bir raporda iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) yasaklanmaması gerektiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi başkanı Haşim Kılıç Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bağlayıcı olmayan belgenin üyelere sunulduğunu söyledi. CNN Türk'ün bildirdiğine göre raportör, AKP'nin devletin laik karakterine gerçek bir tehdit oluşturmaması nedeniyle partinin yasaklanmasının yaptıkları eylemlerle orantısız olacağı yönünde görüş bildirdi. Mahkeme son aldığı önemli kararlarda raportörün tavsiyesini dinlemedi. (Sabah, Radikal, Zaman - 17/07/08, Hürriyet, CNN Türk, ANA-MPA, Kathimerini - 16/07/08)

Inform

Read more...

Türkiye, Ergenekon iddianamesinde yer alan iddialarla şokta

>> четвъртък, 17 юли 2008 г.

16/07/2008

Bir grup emekli general ve radikal milliyetçi, İslamcı kökenli hükümeti devirme amaçlı sözde "terörist ağına" mensup olmakla suçlanıyor.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi-- 16/07/08

photo

İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, örgütün amacının "devlet otoritesini yok etmek" olduğunu söyledi. [AFP]

Belirsiz Ergenekon grubu aleyhindeki iddianame, 13 ay süren bir soruşturma sonunda 14 Temmuz Pazartesi günü mahkemeye sunuldu. İddianamede 84 şüpheli aleyhinde suçlamalar yer alıyor. Ardından hazırlanan ek iddianamede ise bu ayın başlarında gözaltına alınan 20 diğer şüpheli hakkında suçlamalar yer alıyor. Emekli dört yıldızlı generaller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un -sonraki Atatürkçü Düşünce Derneği başkanı- grubun liderleri olduğu iddia ediliyor.

Türkiye'deki laik muhalefet hükümet destekli davanın iktidardaki İslamcı kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) aleyhinde Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davasının "intikamı" olduğunu iddia ediyor. Her iki dava da, Türkiye'nin on yıllardır içinde bulunduğu en kötü siyasi krizi derinleştirmiş durumda.

2 bin 455 sayfalık Ergenekon iddianamesi gizliliğini sürdürmesine karşın, basına sızan bilgilerde Türkiye'de yakın tarihte yaşanan olaylarla ilgili çarpıcı iddialar yer alıyor.

İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Ergin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, sözde Ergenekon üyelerinin geçen yılki Danıştay saldırısı ve laik Cumhuriyet gazetesinin İstanbul merkezine el bombası atılması da dahil olmak üzere başkalarını çok sayıda suç işlemeye "kışkırtmakla" suçlandığını söyledi.

Gözlemciler başlangıçta bu olayları radikal İslamcı militanlara yorarak, bunları çoğunluğu Müslüman olmasına karşın laik ülkede daha büyük bir İslamcılık tehdidinin belirtileri olarak görmüşlerdi. Basında Ergenekon hakkında çıkan ilk haberlerde, oluşumun Türk-Ermeni gazeteci Hrant Dink cinayetiyle ilgisi olduğu da iddia edilse de, iddianamede böyle bir şeye yer verilmedi.

Engin, şüphelilerin gazetecilerin Ergenekon adıyla tanımladıkları bir "silahlı terör örgütüne" mensup olduklarını söyledi. Başsavcı, "İddianamede sözü geçen terör örgütü klasik anlamda bölücü veya ideolojik bir örgüt değildir." dedi. Yine de, Türk yasalarına göre "terörist grup" olarak tanımlanıyor.

Soruşturma geçen yıl, polisin İstanbul'un Ümraniye semtinde mühimmat ve silah dolu bir ev ortaya çıkarmasıyla başlatıldı. Polis ilk olarak düşük rütbeli gaziler ve bir suç örgütünün üyelerini gözaltına almasına karşın, Türkiye'nin Cumhuriyet Başsavcısı'nın iktidardaki AKP aleyhinde Türkiye'de laik düzeni baltaladığı gerekçesiyle kapatma davası açması sonrasında, operasyon radikal milliyetçiler ve laik siyasiler, gazeteciler ve diğer şüphelileri de kapsayacak şekilde genişletildi.

AKP davayla ilgili olarak yargıyı etkilediğini reddetse de, soruşturmayı desteklediğini gizlemiyor.

İddianamede, bazı emekli generallerin kontrolü altında ve faal askerlerle bağlantı halinde bulunduğu öne sürülen Ergenekon'un Türkiye'deki gerçek güç olmayı hedeflediğin iddia ediliyor. Savcılar, Ergenekon'un medyadan isimler ve kiralık katiller de dahil olmak üzere geniş bir alana dağılmış hücrelere sahip olduğu, ancak bu hücrelerin birbirleriyle teması olmdığı ve talimatları tepeden aldıklarını öne sürüyor. İddianamede, Ergenekon'un kimyasal ve biyolojik savaş başlatmaya çalıştığı ve Türkiye'deki uyuşturucu kaçakçılığının arkasındaki varlık olduğu da iddia ediliyor.

Bu çarpıcı iddialara rağmen, savcılar gözaltındaki bilinen suçlularla diğer şüpheliler, yani İslamcı kökenli hükümete karşı güçlü muhalefetleriyle tanınan eski generaller, siyasiler ve gazeteciler arasında bağlantı olduğuna dair henüz bir kanıt sunabilmiş değiller. Savcılar, kimlikleri gizli kalmak koşuluyla ifade verecek yaklaşık 20 tanık bulunduğunu söylüyorlar.

Eruygur, 2002-2004 yılları arasında jandarma komutanlığı yaptığı dönemde ve sonrasında çok sayıda başarısız askeri darbe girişimi hazırlamakla suçlanıyor. General ayrıca, AKP hükümetinin ordu tarafından devrilmesini kışkırtmak amacıyla bu yıl fiziksel saldırılar ve suikastlar planlamakla da suçlanıyor.

Gözaltına alınan eski generaller yasadışı veya Türkiye'nin çıkarlarına aykırı bir şey yapmadıklarında ısrar ederken, Türk silahlı kuvvetleri Ergenekon ile herhangi bir bağı olduğunu reddediyor.

Krize rağmen, bazı liberal düşünürlere göre, bu süreç Türk demokrasisinin güçlenmesinde önemli bir adım. Hükümet yanlısı Yeni Şafak gazetesi yazarlarından Ali Bayramoğlu, "Bu, Türkiye'de yeni bir dönemin başlangıcıdır." diyerek şöyle devam ediyor: "İki doğrudan iki de dolaylı askeri müdahale yaşadığımız bir ülkede, ilk defa emekli generaller darbe hazırlığı yapmaktan hakim önüne çıkarılmaktadır."

Ancak bütün üstatlar Bayramoğlu'yla aynı fikirde değil. Sol görüşlü bir yazar ve Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi olan Türker Alkan, soruşturmanın daha yüksek standartlara giden bir hareket olmaktan çok laiklerle İslamcılar arasındaki bir güç mücadelesini yansıttığına inanıyor.

Radikal gazetesindeki yazısında "Tarihte, emekli generallerin yaptığı bir darbenin örneği yoktur." diyen Alkan şöyle devam ediyor: "Ne iç ne dış şartlar bugünün Türkiye'sinde bir askeri darbeyi haklı çıkarabilir."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Read more...

Haberler-Turkiye

>> сряда, 16 юли 2008 г.

Anayasa Mahkemesi başkanı: AKP'nin potansiyel kapatılması Türkiye'de istikrarı bozmaz

15/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Haşim Kılıç 14 Temmuz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) aleyhindeki kapatma davasında vereceği kararın ülkede istikrarı bozmayacağını, zira Türkiye'nin böyle bir durumu idare edebilecek kadar güçlü bir ülke olduğunu söyledi. Kılıç gazetecilere verdiği demeçte, "Önümüzde kıyamet falan yok. Bu ülke pek çok şeye dayanmıştır. Türkiye'nin kurumları görevlerini yapmaktadır, bu yüzden kimse endişelenmesin." dedi. Başkan karar için kesin bir tarih belirtmekten kaçınmakla birlikte, mahkemenin başkan yardımcısı Osman Paksüt davanın Temmuz sonu veya Ağustos başında sonuçlanabileceğini söyledi. AKP, Türkiye'nin laik karakterini tehdit etmekten yargılanıyor. (Hürriyet, Anadolu haber ajansı, Sabah, Zaman - 15/07/08)

Türk ordusu: Irak sınırında 22 PKK'lı terörist öldürüldü

15/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Silahlı kuvvetlerden yapılan açıklamada, Türk askerlerinin güneydoğu bölgesinin Irak sınırı yakınında düzenlenen bir operasyonda son beş gün içinde terörist PKK mensubu 22 militanın ölü olarak ele geçirildiği bildirildi. Ordu 14 Temmuz Pazartesi yayınladığı bildiride, Şırnak ilinde meydana gelen çatışmalarda iki Türk askerinin şehit olduğu, üç PKK'lı teröristin de ölü olarak ele geçirdiğini kaydetti. Türk jetleri saatlerce buradaki ve doğudaki Hakkari ilindeki PKK üslerini bombaladılar. Sabah gazetesinin haberine göre, sınır geçmeye çalışan 40 kişilik bir PKK'lı grubu F-16'ların ateşine maruz kaldı. Bombalamalardan sonra ordu bir topçu ateşi başlattı ve bildirildiğine göre PKK üslerinden çok miktarda silah ve patlayıcı madde ele geçirildi. (BBC, Sabah - 15/07/08, Hürryiet, Reuters, Anadolu Ajansı - 14/07/08)

Inform

Read more...

Türkiye'de AKP yasaklanırsa milletvekillerini başka bir partiye transfer edecek

>> вторник, 15 юли 2008 г.

14/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Yerel basında 13 Temmuz Pazar günü çıkan haberlere göre, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) laiklik karşıtı faaliyetlerinden ötürü yasaklanması halinde milletvekillerini başka bir partiye aktarmayı planlıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Güçlü Türkiye Partisi (GTP) genel başkanı Tuna Bekleviç ile bu seçenek üzerinde anlaştığı bildiriliyor. Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya Mart ayında AKP aleyhinde dava açarak partinin ve 70 üst düzey yetkilisinin yasaklanmasını talep etmişti.

Diğer yandan İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin Pazartesi günü Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan 85 zanlı için bir iddianame yayınladı. Aşırı milliyetçi laik grubun darbe planladığı iddia ediliyor. İddianamede, grup üyelerinin İslamcı hükümeti devirmek amacıyla istikrarı bozmayı planlayan bir terör hücresi oluşturdukları öne sürülüyor. Mahkeme iddianameyi iki hafta içinde kabul veya reddedecek. (Zaman, Hürriyet, Sabah - 14/07/08, Hürriyet, Kanal D, Zaman, Sabah, Turkish Press - 13/07/08)

Inform

Read more...

Türkiye'den Sarkozy'nin "Club Med" planına destek sözü

14/07/2008

Paris'teki zirveye katılan liderler, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Akdeniz Birliği önerisinin gözden geçirilmiş haline yeşil ışık yaktılar.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 14/07/08

photo

Devlet başkanları, Akdeniz Birliği'nin 13 Temmuz Pazar günü Paris'teki Grand Palais'te düzenlenen kuruluş zirvesine katıldılar. [Getty Images]

AB, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'dan liderler 13 Temmuz Pazar günü Paris'te düzenlenen zirvede, Akdeniz çapındaki işbirliğini ilerletme amaçlı yeni birlik kurmaya karar verdiler. AB dönem başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin başlattığı girişim, bloğun Barcelona Süreci olarak bilinen politikasını Akdeniz ülkelerine doğru yaymayı amaçlıyor.

Sarkozy'nin başlangıçtaki planı iddialı siyasi hedeflere sahipti ve Türkiye'ye Fransız liderin karşı çıktığı AB üyeliği yerine alternatif sunmayı amaçlıyordu. Ancak başta Almanya'dan olmak üzere gelen pek çok eleştiri üzerine, tasarının mimarları, resmi olarak Akdeniz Birliği olan birliğin adı da dahil olmak üzere önemli revizyonlar gerçekleştirdiler. Türkiye Pazar günkü zirveye AB aday ülkesi olarak katıldı.

Sarkozy Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan gelen 43 ülkenin liderlerine, "Avrupa ve Akdeniz rüyaları birbirinden ayrılamazlar." diyerek şöyle devam etti: "Birlikte başaracağız, birlikte başarısız olacağız."

Toplamda, yeni bölgesel örgüt 27 AB üye ülkesi ve Balkanlar'dan Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ ve Türkiye'nin yanı sıra Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Monaco, Fas, Moritanya, Suriye, Tunus ve Filistin topraklarından oluşuyor.

Katılımcılar, yeni birliğin Akdeniz'deki kirliliği temizlemek ve bir güneş enerjisi planı oluşturmak, otoyollar ve deniz hatları inşa etmek, afet tepki önlemleri yaratmak, güneş enerjisini geliştirmek ve eğitim, araştırma ve iş hayatını ilerletmek gibi bir dizi bölgesel proje üzerinde odaklanacaklar.

Örgüt üç ilkeye dayalı olacak: iki yılda bir düzenlenecek devlet ve hükümet başkanları zirveleri yoluyla en üst düzeyde siyasi dayanışma; bir Kuzey-Güney eş başkanlığı ve eşit temsiliyetli bir daimi sekreterya biçiminde eşit haklara dayalı bir yönetim ve bölgesel boyuta sahip somut projelere öncelik verilmesi.

Sarkozy Pazar sabahı zirveden önce Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek kendisine Türkiye'nin Akdeniz Birliği'nde "aktif rol" alma sözünden ötürü teşekkür etti. Görüşmede Sarkozy, Türkiye'nin AB ile tam üyelik öngörmeyen fasıllarla ilgili üyelik müzakerelerini engellememe yönündeki tutumunu da yineledi.

Erdoğan görüşmede, müzakerelerin nihai hedefi konusundaki farklılıklara rağmen, siyasi ve ekonomik istikrara önemli bir kaynak teşkil etmesi nedeniyle Türkiye'nin AB sürecinin devamının önemini yineledi. Başbakan, "Bu coğrafyada öğrendiğimiz en önemli şey, kimsenin tek başına refah ve güvenlik içinda yaşamayacağıdır. Tarihi sorumluluğumuz, küresel barış, güvenlik ve refah elde etmek için birlikte çalışmaktır." dedi.

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu girişime destek sözü verirken, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Fas Kralı 6. Muhammed temsilci gönderdiler. Libya Kralı Muammer Kaddafi toplantıyı boykot eden tek Arap lideri oldu.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Read more...

Haberler

>> събота, 12 юли 2008 г.

Erdoğan'ın tarihi Bağdat ziyaretinde Türkiye ve Irak ilişkileri ilerletmeye karar verdiler

11/07/2008

BAĞDAT, Irak -- Başbakan Nuri el Maliki ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan, Erdoğan'ın 18 yıldır bir Türk başbakanının yaptığı ilk ziyaret olan 10 Temmuz Perşembe günkü bir günlük Bağdat ziyaretinde, ikili siyasi ve ekonomik ilişkileri ilerletme konusunda anlaştılar. Toplantıdan sonra düzenlenen basın toplantısında Erdoğan, bölgeyi savaş yılları sonrasında ülkeyi yeni inşa etmede Irak hükümetine destek olma çabalarını artırmaları yönünde çağrıda bulundu. Türk lider, her iki ülkenin de bölgedeki terör tehdidiyle başa çıkmak için bir "güvenli alan" oluşturmak istediğini belirtti. Irak hükümeti de, kuzey Irak'ı Türkiye'ye yönelik saldırılarında üs olarak kullanan terörist Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile mücadeleye destek sözü verdi. İki başbakan, güvenlik, enerji, ticaret, yatırım ve su kaynaklarından sorumlu bakanları da içine alacak, stratejik işbirliği amaçlı bir Türk-Irak konseyi kurulacağını da duyurdu. (Sabah, Zaman, Turkish Press - 11/07/08, Hürryiet, AP, Reuters - 10/07/08)

Türk polisi ABD konsolosluğuna düzenlenen saldırıda bir şüpheliyi göaltına aldı

11/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Yerel basında çıkan haberlere göre, emniyet güçleri 10 Temmuz Perşembe günü, İstanbul'daki ABD konsolosluğuna düzenlenen ve altı kişinin ölümüne yol açan Çarşamba günkü saldırıda kullanılan aracın sürücü zanlısını tutukladı. Şüphelinin, polisin üç arkadaşını öldürmesi sonrasında kaçmayı başardığı iddia ediliyor.

Diğer yandan CNN Türk'ün bildirdiğine göre, güneydoğudaki Şırnak ilinde Cuma günü meydana gelen çatışmalarda terör örgütü PKK'ya mensup 10 terörist ölü olarak ele geçirilirken, bir köy korucusu şehit oldu. Olayla ilgili başka bilgi henüz verilmiş değil. (Sabah, Turkish Press, Euronews, CNN Türk, Hürriyet - 11/07/08; Reuters - 10/07/08)

Inform

Read more...

İstanbul'da ABD konsolosluğunun önündeki çatışmada el Kaide şüphesi

>> петък, 11 юли 2008 г.

10/07/2008

Bir grup saldırganın İstanbul'daki ABD konsolosluğuna saldırması sonucunda ölümlü bir çatışma meydan geldi. Saldırganlardan üçü ve üç polis memuru hayatını kaybetti.

Southeast European Times için İstanbul'dan Ahmet Görmez'in haberi -- 10/07/08

photo

9 Temmuz Çarşamba günkü saldırı sonrasında İstanbul'daki ABD konsolosluğunun önünde olay yerini inceleyen Türk adli tıp uzmanı görülüyor. [Getty Images]

El Kaide ile ilişkileri olduğundan şüphelenilen silahlı kişiler, 9 Temmuz Çarşamba günü saat sabah 11 sularında İstanbul'daki ABD konsolosluğunun polis noktasına ateş açtılar. Konsolosluğu koruyan polis memurları, iki trafik polisinin de desteğiyle karşı ateş açtılar. Bu iki polis ve kontrol noktasındaki bir polis çatışmada hayatını kaybetti. Buna karşılık, beş veya altı dakika sürdüğü bildirilen çatışmada polis saldırganlardan üçünü öldürmeyi başardı.

İstanbul Valisi Muammer Güler'in açıklamasına göre saldırganlar dört kişiydiler. Polis memurunun açtığı geri ateş sonucu üçü ölmesine karşın, dördüncüsü gri bir arabayla kaçmayı başardı. Güler, öldürülen üç silahlı adamın Türk vatandaşı olduğunu, üçüncüsünün ise henüz kimliğinin belirlenmediğini söyledi.

Güler, hedef alınan girişin vize başvurularında kullanıldığını belirterek, konsolosluk ağır güvenlik altında tutulduğu için teröristlerin içeri giremeyeceklerini bilerek saldırdıklarını belirtti.

Türk basınında çıkan haberlere göre, Türk polisi olayda el Kaide parmağından şüheleniyor. Sabah gazetesine göre, üç saldırganın 2004 yılında Madrid'de meydana gelen bombalı saldırılarda adı duyulan el Kaide'nin Afgan kanadıyla bağlantıları bulunuyor.

Türk Miliyet gazetesinin haberinde, saldırganların büyük olasılıkla bir an önce kaçmayı planladıkları, ancak iki trafik polisinin kaçış yollarını tıkayıp kontrol noktasına destek vermesi sonucunda planın bozulduğu ileri sürüldü.

Güvenlik kamerası görüntülerini izleyen Doğan Haber Ajansı muhabiri Gökhan Danacı'ya göre, teröristler konsolosluğun yanındaki bir otoparktan çıktılar. Arabalarından fırlayan teröristler, trafik polislerine ateş ederek kontrol noktasına yaklaşık 50m koştular.

Enis Yılmaz adındaki bir görgü tanığı, "Bir arabanın gittiğini gördük, ardından da ateş sesleri geldi." dedi. Bir diğer görgü tanığı, Hüseyin Tüzmen ise, "Korkudan buzdolabına girdim." dedi.

Türk dışişleri bakanlığı saldırıyı sert bir dille kınadı. Bildirildiğine göre Ankara, ABD konsolosluğu ve personeli için güvenlik tedbirlerini artırdı.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson, ABD'ye yönelik bu "bariz terör eylemini" kınadı.

Ankara'da basın mensuplarına konuşan Wilson, "Hayatlarını kaybeden insanlar Türk vatandaşları ve bundan büyük üzüntü duyuyoruz." diyerek şöyle devam etti: "Bize veya ABD-Türkiye ilişkilerine saldırmaya çalışan teröristler bizi hiçbir şekilde yıldıramaz."

"Türk polisi hızlı ve etkili bir şekilde tepki vermiştir. Buradaki resmi ABD hükümet binalarımızı korumak için yaptıkları işlerden ötürü derin şekilde müteşekkiriz." diyen Wilson şöyle devam etti: "Bunu kimin veya neden yaptığı konusunda spekülasyon yamak tabii ki uygun değildir ... Ülkelerimiz, geçmişte olduğu gibi birlikte duracak ve bunu göğüsleyeceklerdir."

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Türkiye Başbakanı Ali Babacan ile saldırıyla ilgili bir görüşme yapması bekleniyor.

Çarşamba günü konuşan Rice, "Tabii ki ilk olarak, ABD can kayıplarından büyük üzüntü duymakta ve ölenlerin ailelerine başsağlığı dilemektedir." diyerek şöyle devam etti: "Ölenler arasında bazı polis memurları olduğunu biliyorum ve hükümetin konsolosluğumuz önündeki bir güvenlik sorunuyla başa çıkmak için son derece hızlı ve uygun bir şekilde tepki vermesini son derece takdir ediyoruz."

Karşı yöndeki söylentilere rağmeni Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan resmi bir ziyaret için Çarşamba günü Irak'a gitti. Erdoğan'ın gidip gitmeyeceği son dakikaya kadar belli değildi - Devlet Bakanı Beşir Atalay daha önce saldırıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve polis memurlarının cenazelerine katılmaları gerektiği için kendisi ve Erdoğan'ın Irak'a gitmeyeceğini açıklamıştı.

Bağdat'ta, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri el Maliki de dahil olmak üzere üst düzey Iraklı yetkililerle görüşmeleri bekleniyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Read more...

Istanbul,Turkiye

>> четвъртък, 10 юли 2008 г.

photo

İstanbul'daki ABD konsolosluğuna Çarşamba günü silahlı kişilerce ateş açıldı. [ABD Dışişleri Bakanlığı]

İstanbul'daki ABD konsolosluğuna düzenlenen silahlı saldırıda altı kişi öldü

09/07/2008

ANKARA, Türkiye -- 9 Haziran Çarşamba günü İstanbul'daki ABD konsolosluğu yakınında yerel saate göre sabah 11 sularında meydana gelen çatışmada altı kişi öldü. Görgü tanıklarının ifadesine göre, silahlı saldırganlar konsolosluğun önündeki polis memurlarına araçlarından ateş açtılar. İstanbul Valisi Muammer Güler'e göre, ölenler arasında üç polis memuru ve üç de saldırgan yer alıyor. Çatışmada bir polis memuru yaralandı ve tanıkların ifadesine göre saldırganlardan biri kaçmayı başardı.

ABD Büyükelçisi Ross Wilson Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, saldırıyı "bariz bir terör eylemi" olarak nitelendirdi ve Türkiye'den güvenlik tedbirlerini artırmasını istediğini söyledi. Wilson, "Ülkelerimiz buna karşı birlikte duracaklardır." diye de ekledi. (AP, CNN Türk, Hürryiet, AFP, NTV, BBC, Anadolu haber ajansı, Bloomberg, DPA - 09/07/08)

Inform

Read more...

NATO'dan AB'ye Türkiye ile savunma ortaklığını ilerletme çağrısı

>> сряда, 9 юли 2008 г.

08/07/2008

PARİS, Fransa -- NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer 7 Temmuz Pazartesi günü AB'yi Türkiye ile arasındaki savunma ortaklığını ilerletmeye çağırdı. De Hoop Scheffer, AB'nin ülkeyle arasındaki ilişkilerdeki gerginliği yumuşatmak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi. "Askerlerimiz tehlikeli görevlerde omuz omuza görev yaptıkları için bunun devam etmesine izin veremeyiz." diyen de Hoop Scheffer, Türkiye'nin Avrupa Savunma Dairesinden dışlanmasının Türkiye-AB ilişkilerindeki önemli sorunlardan biri olduğunu da ekledi. NATO başkanı AB'yi Kıbrıs Rumlarının Türkiye'nin daireye üyeliğine karşı çıkmalarının üstesinden gelmenin bir yolunu aramaya çağırdı. (Zaman, Hürriyet - 08/07/08, Reuters, Anadolu Ajansı - 07/07/08)

Inform

Read more...

Türkiye'de Dink cinayetinin açık duruşması protestolarla başladı

08/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Türk-Ermeni gazeteci Hrant Dink cinayeti davasının ilk açık duruşması 7 Temmuz Pazartesi günü İstanbul'da başladı. Mahkeme, Dink cinayetini planlamaktan yargılanan 19 şüpheliyi dinleyecek. 19 Ocak 2007 tarihinde silahlı bir kişi Türkçe-Ermenice yayınlanan Agos gazetesinin yazı işleri müdürünü gazetenin ofisi önünde vurmuştu. Önceki beş mahkeme duruşması, sözde tetikçi Yasin Hayal'in 18 yaşından küçük olması nedeniyle basına ve gözlemcilere kapalı yürütülmüştü. Adliyenin önünde bir grup gösterici duruşmanın yavaş ilerleyişini protesto etti ve adaletin yerini bulması gerektiğini vurguladı. Dava Temmuz 2007'de başlamıştı.

Öte yandan Türk basınında çıkan haberlere göre, güneydeki Mersin ilinde 7 Temmuz Pazartesi günü çıkan orman yangınında iki kadın hayatını kaybetti. Yangın ormanda çıkmasına karşın kısa sürede yerleşim bölgelerine de yayılarak Gülnar ilçesinde ikilinin ölümüne, çok sayıda köylünün de yaralanmasına yol açtı. (Hürriyet, Zaman - 08/07/08, Doğan Haber Ajansı, AFP - 07/07/08)

Inform

Read more...

İki emekli generalin tutuklanması Türkiye'de gerginliği tırmandırdı

>> вторник, 8 юли 2008 г.

Ankara'ın Sincan semtindeki cezaevinde nöbet tutan gardiyanlar görülüyor. [AFP]


07/07/2008

Türkiye'nin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davasıyla uğraşırken, iki emekli general ve AKP'yi eleştiren diğer seslerin darbe planlama iddiasıyla tutuklanması Türk siyasetindeki sürtüşmeleri derinleştirdi.
Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi-- 07/07/08
Ankara'ın Sincan semtindeki cezaevinde nöbet tutan gardiyanlar görülüyor. [AFP]
Polis, Türkiye'de askeri darbeyi kışkırtmak amacıyla suikastlar ve halk ayaklanması planladığı iddia edilen Ergenekon adlı "terörist grup" hakkında açılan soruşturma kapsamında iki emekli generali tutukladı.
13 aydır devam eden soruşturmanın en son aşamasında polis, geçen hafta başında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) başkanı Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un yanı sıra tanınmış gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve bir işadamını gözaltına altına alarak hafta sonu da resmen tutukladı. Eruygur ve Tolon, Türkiye tarihinde tutuklanan ilk yüksek rütbeli generaller oldular.
Aylardır gözaltında tutulan kırk sekiz diğer şüpheli de güçten düşmüş bir halde hala iddianameyi bekliyorlar.
Son tutuklamalar ülkedeki zaten belirgin durumdaki siyasi sürtüşmeleri derinleştirirken, laik ve milliyetçi muhalefet iktidardaki İslamcı kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) "siyasi intikam davası" açmakla eleştiriyor.
Eruygur ve Tolon'un ilk tutuklanışı 1 Temmuz'da, AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nde savunmasını sunduğu tarihte gerçekleşti. AKP, laik ülkede İslami yönetim tarzını yerleştirmeye çalıştığı yönündeki iddialarla boğuşuyor. Eruygur ve Tolon 2007 yılındaki hükümet karşıtı mitinglerin önde gelen isimleriydi.
Şüphelilerin hiçbir net kanıt sunulmadan gözaltına alınıp mahkemeden önce uzun süreyle hapis tutulduğu Ergenekon soruşturmasının yürütülüş şekli laik ve milliyetçi medyanın yaygın eleştirilerine hedef oldu. Eleştirenler, tutuklama dalgasını muhalefeti sindirme amaçlı bir çaba olarak nitelendiriyorlar.
Savcılık henüz resmi bir iddianame yayınlamamasına karşın, hükümet yanlısı gazeteler binlerce sayfalık iddianameden alıntıları yayınlamaya devam ediyorlar. Bu haberlere göre, Ergenekon 7 Temmuz'da 40 ilde halk ayaklanması başlatmayı planlıyordu. Planın ikinci aşamasında ise bir dizi suikast yapılacağı iddia ediliyor. Eruygur ve Tolon bu iddiaları avukatları yoluyla yalanladılar.
Türk Genelkurmayı bugüne kadar hukuki sürece müdahale etmekten kaçınmakla birlikte, Ağustos ayında ordunun başına geçecek olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ sükunet çağrısında bulundu.
Başbuğ, "Hepimiz sağduyulu, daha dikkatli ve daha sorumlu bir şekilde davranmalıyız." dedi.
Emekli Tuğgeneral Nejat Eşlen Radikal gazetesindeki yazısında, Ergenekon soruşturmasını "Türkiye'deki ciddi ve kaçınılmaz iktidar mücadelesinin bir kanıtı" olarak nitelendirerek " Şimdilik mücadele İslamcılar önde gidiyor. Milliyetçiler ise tepkisel ve hazırlıksız davranıyorlar." dedi.
Askeri darbe olasılığını reddeden Eşlen, darbelerin Soğuk Savaş döneminde kaldığını söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Read more...

Ergenekon soruşturmasında emekli generaller resmen tutuklandı

>> понеделник, 7 юли 2008 г.

06/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Anadolu Ajansı'nın 5 Temmuz Cumartesi günü bildirdiğine göre, aralarında iki de emekli generalin yer aldığı on kişi, hükümete karşı darbe planladığından şüphelenilen aşırı milliyetçi laik Ergenekon grubunda yer aldıkları şüphesiyle gözaltına alındı. Yetkililer emekli generaller, eski jandarma kuvvetler komutanı Şener Eruygur ve eski Birinci Ordu komutanı Hurşit Tolon'u Salı günü tutukladılar. Hürriyet'in haberine göre, şüpheliler Cumartesi günü resmen tutuklanarak Pazar günü erken saatlerde İstanbul'daki bir cezaevine gönderildiler. Savunma avukatı Filiz Esen, ikilinin Ergenekon'un liderleri arasında yer aldığı yönündeki suçlamaları reddetti. Cuma günü, savcılık yeni tutuklamalar ve açıklamaları kapsaması için Ergenekon hakkındaki iddanameyi erteleyeceklerini söylediler. (Hürriyet, Milliyet, ITAR-TASS - 06/07/08)

Inform

Read more...

Üst düzey ABD'li general terör ve PKK ile mücadele konulu görüşmeler için Türkiye'ye geldi

>> събота, 5 юли 2008 г.

photo

ABD Müşterek Kurmaylar Başkan Yardımcısı General James Cartwright, ABD'nin Kurtuluş Günü münasebetiyle Ankara'da düzenlenen resepsiyonda basın mensuplarına konuştu. [Getty Images]

04/07/2008

ANKARA, Türkiye -- ABD Müşterek Kurmaylar başkan yardımcısı General James Cartwright, yasadışı PKK'ya karşı düzenlenen operasyonlar da dahil olmak üzere terörle mücadele konusunda görüşmek üzere 3 Temmuz Perşembe günü Ankara'ya geldi. ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre Cartwright, Türkiye Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve 2. başkan Ergin Saygun ile bir araya geldi. Bu, Cartwright'ın Kasım 2007'den bu yana Türkiye'ye üçüncü ziyareti oldu. Türkiye, Amerikan askeri istihbarat teşkilatının da desteğiyle, aylardır kuzey Irak'taki PKK üslerine askeri operasyonlar düzenliyor.

Öte yandan Türk Ordusu Genelkurmayından yapılan bir açıklamada, kıyı kenti Antalya'nın Pazar gününden itibaren Balkan ülkeleri genelkurmay başkanlarının katılacağı üç günlük bir toplantıya ev sahipliği yapacağı duyuruldu. Toplantıya Türkiye, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan'dan yetkililerin yanı sıra NATO ve AB askeri heyetleri katılacak. (Zaman, Turkish Daily News - 04/07/08; AFP, Hürriyet - 03/07/08)

Inform

Read more...

Türkiye iktidar partisi mahkemede İslamcılık yaptığını inkâr etti

04/07/2008

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi Anayasa Mahkemesi'ne ülkeye İslami yönetim getirme amaçlı gizli bir gündemi olmadığını söyledi. Türkiye'nin en yüksek mahkemesinin zor durumdaki partiyle kararını dört ila beş hafta içinde vermesi bekleniyor.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 04/07/08

photo

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek 3 Temmuz Perşembe günü Anayasa Mahkemesi'nde verdiği ifadede, iddianamede yer alan iddiaların çoğunun yanlış bilgiler ve medyada çıkan haberlere dayandığını söyledi. [Getty Images]

Türkiye'nin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 3 Temmuz Perşembe günü çıkarıldığı Anayasa Mahkemesi'nde laik ülkeye İslami yönetim getirme amaçlı gizli gündem izlediği yönündeki suçlamalara karşı kendisini savundu.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve üst düzey milletvekili Bekir Bozdağ altı buçuk saat süren duruşmada ülkenin en yüksek mahkemesine, partinin başlıca amacının İslamcılığı dayatmak değil, ülkeyi din ve halkın değerleri açısından daha demokratk hale getirmek olduğunu söyledi.

Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya Salı günü mahkemede yaptığı konuşmada, AKP'nin devletin laik karakterini yok etme amaçlı faaliyetlerin "odak noktası" haline geldiğini söyledi. Yalçınkaya, olası İslami yönetimi Türkiye açısından "net ve mevcut" bir tehlike olarak nitelendirdi.

Yalçınkaya mahkemeden partinin kapatılması ve aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yer aldığı 71 önde gelen partilinin beş yıl süreyle siyasetten men edilmesini istedi. Başsavcı iddianamesinde, AKP'nin laik sistemi ortadan kaldırma ve İslami yönetimi getirme amaçlı daha geniş bir planın parçası olduklarını savunduğu çeşitli açıklamaları ve politikalarını sıraladı.

Savcının vurguladıkları arasında devlet idaresinde binlerce pozisyona İslamcıların getirilmesi, AKP'li belediyelerin sınırları içinde yer alan restoranlarda alkol satışının yasaklanması, Kuran kurslarını yaygınlaştırma faaliyetleri ve son olarak da genelde ideolojik bir simge olan türbanın üniversitelerde takılmasına ilişkin yasağın tartışmalı bir şekilde kaldırılması yer alıyor.

Duruşmada konuşan Çiçek, iddianamede yer alan iddiaların büyük kısmının yanlış bilgiler ve basında çıkan haberlere dayandığını söyledi. Siyasi, AKP'nin başlattığı reformlara çeşitli örnekler verdi. Başbakan yardımcısı ayrıca, AKP'nin kapatılmasının başta Türkiye'nin de onayladığı Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu olmak üzere önde gelen uluslararası insan hakları anlaşmalarına ters düşeceğini de savundu.

AKP'nin hazırladığı yüzlerce sayfalık savunma ve AB'nin aksi yöndeki çağrılarına rağmen, pek çok analist partinin geçmişte Refah Partisi ve Fazilet Partisi de dahil olmak üzere İslamcı partilerle ortak kaderi paylaşarak yasaklanacağını öngörüyor. Ancak AKP'nin aksine, bu eski İslamcı partiler daha radikal bir yaklaşım benimseyerek son derece tartışmalı politikalar başlatmışlardı. AKP ise kendisini İslamcı değil "muhafazakar demokrat" bir parti olarak tanımlayarak AB yanlısı bir tutum isliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni eski Türk yargıcı Rıza Tüzmen CNN Türk televizyonuna verdiği demeçte, "Türk halkı demokrasiye yönelik açık bir tehdit görmüyor. Bu yüzden parti kapatılırsa dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gelecektir ve mahkeme de Türkiye'nin partiyi kapatmakta hatalı olduğu sonucuna varabilir." dedi. Tüzmen, mahkemenin partiyi kapatmak yerine devletin demokratik ve laik karakteriyle ilgili sert bir uyarıda bulunabileceğini öne sürdü.

Kararın dört veya beş hafta içinde çıkması bekleniyor. Mahkemenin bir partiyi kapatması için 11 yargıcın en az yedisinin kapatma lehinde oy kullanması gerekiyor. AKP kapatılırsa, milletvekilleri yeni bir parti çatısında tekrar toplanabilirler. Türk basınında çıkan haberlerde AKP'li yetkililerin bu yönde hazırlıklara çoktan başladıklarına işaret ediliyor. Erdoğan'ın siyasetten men edilmesi halindeyse yeni partiyi perde arkasından yönetmesi bekleniyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Read more...

Turkiye

>> четвъртък, 3 юли 2008 г.

Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk liderleri tek egemenlik konusunda prensipte anlaştılar

02/07/2008

LEFKOŞE, Kıbrıs -- Kıbrıs Rum Kesimi devlet başkanı Dimitris Hristofyas ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat 1 Temmuz Salı günü, adanın uzun zamandır devam eden bölünmüşlüğüne son vermesi öngörülen müstakbel Türk-Rum federasyonu için tek bir egemenlik ve ortak vatandaşlık konusunda prensipte anlaştılar. BM elçisi Taye-Brook Zerihoun, bu önemli konu üzerindeki uzlaşmanın Lefkoşe'deki toplantıda gerçekleştiğini söyledi. Talat ve Hristofiyas, adayı yeniden birleştirme konulu yeni doğrudan müzakerelere hazırlanmak üzere 25 Temmuz'da bir araya gelmeyi kararlaştırdılar. Müzakereler Haziran ayında başlayacak olmasına karşın, önerilen çift bölgeli, çift toplumlu federasyon bünyesindeki mülkiyet, egemenlik ve vatandaşlık gibi önemli konular üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle ertelenmişti. (Philelefteros, Politis, Zaman, Famagusta Gazette, Financial Times - 02/07/08; ANA-MPA, CNA - 01/07/08)

Türkiye, Fransa'nın AB başkanlığından umutlu

02/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin 1 Temmuz Salı günkü kabine toplantısında, Türkiye'nin Fransa'dan Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olmasına karşın üyelik müzakerelerini şeffaf bir şekilde yürütmesini istediğini söyledi. Şahin, Ankara'nın Fransa'nın Salı günü başlayan altı aylık AB dönem başkanlığı sırasında üç yeni fasıl açmayı beklediğini de sözlerine ekledi. Türkiye, üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılından bu yana sadece sekiz fasıl açmış durumda. AB, Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum Kesimi'ne açmayı reddetmesi nedeniyle 35 müzakere faslının 15'iyle ilgili müzakereleri askıya aldı. (Hürriyet, Zaman - 02/07/08; Anadolu Ajansı, AP - 01/07/08)

Read more...

Türkiye'de siyasi gerginlik tırmanıyor

02/07/2008

Türkiye'de, hükümeti devirme planı yaptıklarından şüphelenilen iki emekli general ve diğer tanınmış kişilerin Salı günü polis tarafından tutuklanmasının ardından siyasi gerginlik tırmandı. Tutuklamalar, iktidar partisini kapatma amaçlı bir davayla aynı tarihe denk geldi.

(AP, Zaman - 02/07/08; AP, Reuters, DPA, BBC, CNN, FT, Bloomberg, VOA - 01/07/08)

photo

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan (solda) ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay (sağda) 1 Temmuz Salı günü Ankara'da basın mensuplarına konuştular. [Getty Images]

Polis 1 Temmuz Salı günü aralarında iki emekli generalin de yer aldığı yaklaşık iki düzine kişiyi iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) devirme amaçlı bir planda yer aldıkları şüphesiyle tutukladı.

Ankara, İstanbul, Antalya ve Trabzon'da gözaltına alınan 21 kişi arasında emekli generaller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur da yer alıyor. CNN Türk televizyonu ikiliyi, bir yıl önce İstanbul'da gizli bir silah deposu bulunması üzerine başlatılan soruşturmada bugüne kadar tutuklanan en yüksek rütbeli eski subaylar olarak nitelendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu tutuklamaları radikal milliyetçiler ve sadık laiklerden oluşan Ergenekon adlı şaibeli bir ağ hakkında uzun süredir devam eden soruşturmaya bağladı. Erdoğan, müfettişlerin grubun bir askeri darbe başlatma amaçlı terör eylemleri planladığından şüphelendiklerini söyledi.

Temmuz 2007 seçimleri öncesinde düzenlenen hükümet karşıtı mitinglerin önde gelen organizatörlerinden biri olan Eruygur, adını Türkiye cumhuriyetinin kurucusu Kemal Atatürk'ten alan laik Atatürkçü Düşünce Derneği'ne (ADD) başkanlık ediyor. Salı günü gözaltına alınan kişilerin en az on tanesi de bu güçlü derneğin üyesi. Zaman gazetesinin haberine göre Tolon, aşırı milliyetçilerin düzenlediği forumlarda da sık sık boy göstermiş bir isim.

Yargı kaynakları iddianamenin bu hafta sonuna hazırlanmasını beklediklerini söylediler. Baskın, Türkiye Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın ülke Anayasa Mahkemesi'nde savını sunmasına sadece saatler kala gerçekleşti.

Erdoğan, polisin söz konusu operasyonu kamuoyunun dikkatini kapatma davasından uzaklaştırmak için düzenlediği ve tutuklamayı yapan memurların siyasi nedenlerle hareket ettiği veya hükümet karşıtı sesleri sindirmeyi amaçladığı yönündeki iddiaları reddetti.

Yalçınkaya iddianamesini Mart ayında sunarak, Anayasa Mahkemesi'nden laiklik karşıtı faaliyetleri ve şeriat kanunlarını dayatma girişimleri yüzünden AKP'yi kapatmasını talep etti.

BBC'nin aktardığına göre, savcının 162 sayfalık dilekçesi "Risk her geçen gün büyüyor." diyerek şöyle devam ediyor: "Toplumu korumanın, partiyi kapatmaktan başka yolu yok." Yalçınkaya üniversitelerde kadın öğrencilerin türban takmalarına izin verilmesi ve restoranlarda alkol satışının yasaklanmasını AKP'nin gerici niyetlerinin kanıtı olarak gösterdi.

Başsavcı ayrıca Türkiye'nin en yüksek mahkemesinden aralarında Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de yer aldığı 71 siyasiyi beş yıl süreyle siyasetten men etmesini de istedi.

Kökleri siyasi İslam'a dayanan Erdoğan'ın partisi 2007 seçimlerinde %47 oy aldı ve parlamentoda rahat bir çoğunluğu elinde tutuyor.

AKP 400 sayfadan fazla tutan savunmasında, davanın "özgür konuşma hakkı" ve "özgür seçim hakkının" ihlali olduğunda ısrar etti. Parti, partinin kapatılmasını destekleyen her türlü kararın demokratik bir seçimle kazanılmış zaferin iptali anlamına geleceği konusunda da uyardı.

Brükselli üst düzey yetkililer, davanın Türkiye'nin AB üyelik hedefine zarar verebileceği konusunda da uyardılar. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn'e göre, bu tip anlaşmazlıkların çözüm yeri mahkeme değil sandık.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Read more...

Türk halkının çoğunluğu iktidardaki AKP'nin yasaklanmasına karşı

>> сряда, 2 юли 2008 г.

01/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Yapılan yeni bir anket, halkın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılma önerisi konusunda ikiye ayrılmış olduğunu gösterdi. A&G Research kuruluşunun 30 Haziran Pazartesi günü açıkladığı ankete göre, az farklı bir çoğunluk -%53,3- söz konusu tedbire karşı çıkıyor. Toplamda %34'lük bir kesim yasağı desteklerken, katılanların %38'i AKP'nin devletin laik karakterini baltalamaktan kapatılması halinde ortaya çıkabilecek ekonomik ve siyasi kaostan korktuğunu belirtti. Davanın savcısı, Abdurrahman Yalçınkaya Anayasa Mahkemesi'nde Salı günü konuşacak. (Hürryet, Zaman - 30/06/08)

Inform

Read more...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP