Türkiye'nin yeni genelkurmay başkanı laiklik, ulus devlet, ABD ilişkileri, AB üyeliği konusunda kararlı

>> сряда, 3 септември 2008 г.

01/09/2008

Türk Ordusu'nun yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, çoğulcu bir demokrasi için laikliğin korunması gerektiğini söyledi. Başbuğ, Türk-Amerikan ilişkilerini "mükemmel" görüyor ve AB'den Ankara'nın üyelik sürecine adil muamele çağrısında bulunuyor.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 01/09/08

photo

Orgeneral İlker Başbuğ, "Türkiye-ABD ilişkilerinin kökleri derindir ve ortak değerler üzerine inşa edilmiştir". [Getty Images]

Orgeneral İlker Başbuğ geçtiğimiz hafta Türk Ordusu Genelkurmay başkanı oldu ve laiklik, ulus-devlet ve küreselleşmeyle ilgili görüşlerini özetledi.

Türkiye'de İslamcı kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetiyle ordunun liderliğindeki laikler arasında aylardır süregelen güç mücadelesi, dikkatleri ordunun baş makamındaki görev devir teslimine çevirdi.

Başbuğ uzun zamandır beklenen konuşmasında, ordunun demokrasi ve demokrasi ilkelerine olan bağlılığını ifade etmesine karşın, AKP yönetimindeki toplumun giderek artan şekilde İslamileşmesinden duyduğu endişeleri dile getirdi.

Başbuğ, "Toplumumuzun bir kısmı, Türkiye'de ortaya çıkan dini baskı altında yeni bir kültürel kimlik ve yaşam biçiminden korkmaktadır. Bu korkular ciddiye alınmalıdır." dedi.

Son iki yıldır Türk Kara Kuvvetleri komutanlığı görevini sürdüren Başbuğ, Türk ulus-devletinin laik, üniter karakterinin korunmasını sağlam şekilde savunuyor.

Usta liberal köşe yazarı Mehmet Ali Birand Milliyet gazetesindeki yazısında, "Orgeneral Başbuğ en zor görevi en zor bir zamanda devraldı." dedi. Birand, böyle bir zamanda generalin sahip olduğu "sıradışı niteliklere" övgüde bulunuyor.

Birand'a göre, Başbuğ siyasi-askeri konulardaki derin bilgisi ve gerçekçiliğiyle tanınıyor.

Devir teslim töreninde yaptığı bilgili konuşmada Başbuğ, felsefeci Jürgen Habermas'ın ulus-devleti küreselleşmenin getirdiği güçlüklerden koruma gereğini vurgulayan sözlerini aktardı.

Komutan, küreselleşmenin önde gelen oyuncularının küreselleşmenin getirdiği güçlüklere göğüs germek için ulusal yapılarını güçlendirmeye çalıştıklarını belirtti. Başbuğ, bu durumun ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri için de geçerli olduğunun gözardı edilemeyeceğini de vurguladı.

Konuşmasında milliyetçilik ilkesi ve Kürt sorununa da değinen Başbuğ, Türkiye'deki etnik Kürtlerin kültürel haklarının genişletilmesine destek verdiğinin sinyallerini göndermekle birlikte, ulus-devlet yapısına zarar vereceğini söylediği "grup haklarından" bahsetmeye yönelik her türlü hamleyi reddetti.

Birçok yüksek rütbeli Türk generali gibi, Başbuğ da bir NATO geçmişine sahip. Orgeneral Belçika'da Mons'ta bulunan Avrupa Yüksek Müttefik Kuvvetler Karargâhı'nda (SHAPE) lojistik ve altyapı başkanı ve İstanbul'da 1. Zırhlı Tugay komutanlığı görevlerinde bulundu.

Türkiye'nin en yüksek rütbeli komutanı olarak geçen hafta yaptığı konuşmada Başbuğ, ABD ile olan ilişkileri "mükemmel" olarak nitelendirdi ve ABD'nin terörist PKK ile mücadelede sağladığı yardımlara övgüde bulundu. Orgeneral, "Türk-Amerikan ilişkilerini kökü derindir ve ortak değerler üzerine inşa edilmiştir." dedi.

Başbuğ AB'ye de bir mesaj gönderdi. Orgeneral Brüksel'e Ankara'ya diğer AB üyelik adaylarıyla eşit muamele etme yolunda çağrıda bulundu.

Başbuğ AB'nin stratejik ihtiyaçlarına işaret etti ve Türkiye'yi kabul etmemesi halinde 27 üyeli bloğun Balkanlar'daki nüfuzunun sona ereceği ve Kafkaslar ve Orta Doğu'da yetersiz kalacağı konusunda uyardı. Orgeneral, bunun yanında Türkiye'nin bölgedeki en güçlü laik demokrasi olduğunu da belirtti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP