Fransa engel yaratmaya devam ederken, ABD'den Türkiye'nin AB üyelik hedefine destek

>> събота, 14 юни 2008 г.

ABD'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destek, Türkiye'de devam eden kriz ve Fransa'nın ülkenin üyeliğini engelleme çabalarının Ankara'nın umutlarını azaltmasından korkulan bir dönemde geldi.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 13/06/08

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet, Türkiye'nin AB üyelik hedefini referanduma sunma planını "hakaret" olarak nitelendirdi. [Getty Images]
ABD Başkanı George W. Bush 10 Haziran Salı günü Avrupalı müttefiklerini Türkiye'nin stratejik açıdan önem taşıyan AB yönelimini desteklemeye çağırdı. Slovenya'da düzenlenen ABD-AB zirvesi sonrasında konuşan Bush, "Türkiye'nin AB üyesi olmasına güçlü bir şekilde inanıyor ve Türkiye'nin demokrasi ve serbest pazar reform sicili ve AB umutlarını gerçekleştirme yönündeki çalışmalarını takdir ediyoruz." dedi.
Bush'un sözleri, Türkiye'nin AB umutlarına şüpheyle bakan Fransa'nın 1 Temmuz'da altı aylık AB dönem başkanlığını devralmaya hazırlandığı bir dönemde geldi.
Fransa'nın itirazları bir yana, Türkiye'de iktidardaki İslamcı kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi'nin laikliği baltaladığı iddiasıyla kapanma olasılığıyla karşı karşıya kaldığı mevcut siyasi kriz, ülkenin AB üyelik umutlarına zarar verebilir. AB'nin Genişleme Sorumlusu Olli Rehn, Türkiye'nin demokrasi ilkelerine uymaması halinde üyelik müzakerelerinin askıya alınma olasılığına işaret etti.
Alman Marshall Fonu'ndan Dr. Ian Lesser bi yazısında, "Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanlar, büyük olasılıkla Türkiye'nin popüler iktidar partisinin kapatılmasına Türkiye'yi AB ile özel bir ilişkiye zorlamak için yeni bir gerekçe olarak tutunacaklardır." dedi.
"Müzakereler bir kere askıya alınırsa, tekrar başlatılmaları çok zor olabilir." Türkiye'de sürece verilen destek ve AB'ye duyulan inanç azalmaya devam ediyor. 2004 yılında Türk halkının yaklaşık % 75'i AB üyelik sürecini destekliyordu. En son Eurobarometre anketine göre bu rakam % 49'a düştü.
Fransız siyasilerin tartışmalı bir adımı Türkiye'deki AB yanlısı güçlerin güvenilirliğini daha da azaltabilir. Geçen ayın sonlarında, Fransız Ulusal Meclisi Türkiye'nin gelecekteki olası üyeliğinin kabulü konusunda referandum yapılmasını öngören bir yasayı onayladı.
Ocak ayında Paris, AB genişlemesi konusunda zorunlu referandumlarla ilgili bir maddeyi kaldırarak, bir ülkenin AB üyeliğinin nasıl onaylanacağı konusundaki kararı Fransa Cumhurbaşkanı Nicloas Sarkozy'ye bıraktı.
Ancak Fransa Ulusal Meclisi, anayasa reform paketine nüfusları AB'nin toplam nüfusunun %5'inden fazla olan ülkeleri kabul edip etmeme konusunda referandumun zorunlu kalmasını ifade eden bir madde de ekledi.
Gözlemciler bu ifadeyi kasıtlı olarak Türkiye'nin üyeliğini hedefliyor olarak görüyorlar. Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet hareketi Türkiye'ye yönelik bir "hakaret" olarak eleştirdi.
Fransa Senatosu'nun dışişleri ve savunma komitesi de hareketi eleştirdi ve Perşembe günü değişikliği reddetti.
Türkiye uzun zamandır Fransa'yı, kapsamlı reformlar ve ulusal dönüşümün önemli bir lokomotifi olan AB müzakerelerini engellememeye çağırıyor. AB yetkilileri Türkiye'nin üyeliğinin kapıda olmadığı ve sürecin hiç de otomatik olmadığının da altını çiziyorlar. Türkiye'nin AB üyeliği ancak bütün şartları yerine getirmesi ve Avrupa'nın ilke ve yasalarına uymasıyla mümkün olabilecek.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.


Inform,June 2008

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP