PACE, Kıbrıs Rumlarını Kıbrıs Türkleriyle ticarete yönelik itirazlarını geri çekmeye çağırdı

>> петък, 3 октомври 2008 г.

02/10/2008

STRAZBURG, Fransa -- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE), Kıbrıs Rumlarını Kıbrıs Türkleri ve AB ile adanın kuzey kesimindeki limanlar üzerinden serbest ve doğrudan ticarete yönelik itirazlarını geri çekmeye çağıran bir rapor ve ilgili kararı 1 Ekim Çarşamba günü onayladı. Kararda ayrıca, Kıbrıs Rumlarına Kıbrıs Türklerinin kültür, eğitim, spor ve gençlik değişim programları yoluyla gerçekleştirdikleri artan uluslararası temaslar siyasi amaçlara hizmet etmediği ve adayı yeniden birleştirme amaçlı çabalarla uyumlu olmadığı üzere bu tür temasları kabul etmeleri yönünde çağrıda da bulunuldu.

Yine Çarşamba günü, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Avrupa Konseyi'nin lideri olduğu toplumun ekonomik ve siyasi izolasyonuna son verilmesine yardım etmek için daha fazla çaba gösterebileceğini söyledi. PACE'ye hitaben yaptığı konuşmada Talat, Konseyin Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Demetris Hristofiyas'a Kıbrıs Türklerine uygulanan "bütün kısıtlamaları kaldırması" yönünde baskı yapması gerektiğini de belirtti. Kıbrıs Türk lider sorunun kendi görüşüne göre Kıbrıs Rum liderlerinin Türk mevkidaşlarını denk görmemelerinde yattığını kaydetti. Talat, "Kıbrıs'ta, eşit statüye sahip iki devletten oluşan yeni bir ortaklık devleti kurmak istiyoruz. Kıbrıs Türklerinin yaşadığı izolasyonun en ciddi yönlerinden biri, siyasi görüşlerini uluslararası arenada ifade edememeleri olduğunu da sözlerine ekledi.

Kıbrıs Türk lider, bir diğer ciddi sorunun da Kıbrıs Rumlarının egemenliği paylaşma konusundaki isteksizlikleri olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türklerinin iki eşit devletten oluşan iki toplumlu ve siyasi açıdan eşit bir modele dayalı bir yeniden birleşme çözümü istediklerini de kaydetti. Talat ayrıca PACE milletvekillerini, adanın Kıbrıs Türk kontrolü altındaki kuzey kesiminde limanlar açılmasına izin veren bir Türk planına destek içeren bir karar yayınlamaya da çağırdı. (Anadolu Ajansı, Hürriyet, Milliyet, AP - 01/10/08)

setimes

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP