Türkiye gözaltında ölen eylemci için özür diledi

>> четвъртък, 16 октомври 2008 г.

15/10/2008

Türkiye adalet bakanı, solcu bir eylemcinin iddialara göre gözaltında işkenceden ölmesi sonrasında 19 cezaevi çalışanının görevden alındığını söyledi.

(The Guardian, Zaman - 15/10/08; AP, Reuters, DPA, BBC, Hürriyet - 14/10/08; Uluslararası Af Örgütü - 10/10/08)

photo

Türkiye Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, hükümetin geçtiğimiz hafta Engin Ceber'in dayaktan ölmesiyle ilgili olarak 19 yetkilinin kızağa alındığını söyledi.

Türkiye adalet bakanı 14 Ekim Salı günü eşi görülmemiş bir hareket yaparak, yetkililerin tutuklanması sonrasında işkence gördüğünü iddia ettikleri siyasi bir eylemcinin geçtiğimiz günlerde ölümünden ötürü özür diledi. Bakan, bugüne kadar 19 kişinin görevden alındığını söyledi.

29 yaşındaki Engin Ceber, bir yıl önce 17 yaşındaki Ferhat Gerçek'i vurarak felç olmasına yol açan polis memurlarının cezalandırılmamasını protesto etmek amacıyla 28 Eylül'de İstanbul'da düzenlenen gösteride tutuklanan dört solcudan biriydi.

Ceber Cumartesi gecesi beyin kanamasından hastanede yaşamını yitirdi. İnsan hakları örgütleri polis ve cezaevi çalışanlarının Ceber'i sürekli olarak dövdüklerini ileri sürdüler.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Salı günü yaptığı açıklamada, sürmekte olan soruşturmanın Ceber'in gözaltında bulunduğu süre içinde "kötü muamele" gördüğü yönündeki iddiaları doğruladığını söyledi.

Ankara'da yaptığı konuşmada Şahin, "Ailesinden ve akrabalarından hükümetin adına özür diliyorum." diyerek şöyle devam etti: "Olayda sorumlu olan herkesi bulma çabalarımızı sürdürüyoruz."

Soruşturma genişledikçe, kızağa alınan çalışan sayısının artabileceğini de belirten Şahin, yeni bir işkence olayının ülkenin itibarını zedelemiş olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Ancak Ceber özür dilemenin oğlunu geri getirmeyeceğini söyledi ve onun ölümünden sorumlu herkesin adalet huzuruna çıkarılması konusunda ısrar etti.

Ali Ceber Türkiye'de İngilizce yayınlanan Zaman gazetesinin aktardığı sözlerinde, "Engin'in katillerinin en kısa zamanda cezalandırılmasını istiyorum." diyerek şöyle devam etti: "Devlet güvenlik görevlilerini kızağa çekmek hiçbir şeyi çözmez. Çok yakında görevlerine geri dönecekler."

İnsan hakları örgütlerinin sert eleştirileri ve Türkiye'nin bir gün katılmayı umut ettiği AB'den gelen baskılar sonucunda Ankara, yıllarca önce işkence ve kötü muameleye "sıfır tolerans" politikası uygulayacağını duyurmuştu.

Türkiye İnsan Hakları derneği tarafından yakın tarihte yayınlanan verilere dayanarak verdiği haberde Zaman, geçen yıl şikayet sayısının 1.202'den 678'e düştüğünü bildiriyor.

Ancak insan hakları örgütleri Türkiye'nin daha fazlasını yapması gerektiği konusunda ısrar ediyorlar.

Uluslararası Af Örgütü Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Engin Ceber'in ölümü, işlence ve kötü muamelenin Türkiye hapishanelerinde hala yaşanmakta olduğunun bir kanıtıdır." dedi. Türk hak savunucu dernekleri de Şahin'e şüpheli saldırganlara karşı harekete geçmekte geç kalmadığı için övgüde bulundular.

MAZLUM-DER başkanı Ömer Faruk Gergenlioğlu, "Ceber'e işkence etmekle suçlanan yetkilileri kızağa alma kararının, hükümetin verdiği sözleri gerçekleştirmede yeni bir başlangıç yapacağına dair umutları yeniden canlandıracağına inanıyorum." dedi.

Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri konuyu meclis gündemine aldırdı ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın istifasını istedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP