Türk blogcular İnternet yasaklarına karşı kampanya başlattılar wkins'in web
>> събота, 4 октомври 2008 г.
03/10/2008
Çok sayıda Türk, aralarında YouTube, WordPress.com, Google Gruplar ve daha yakın tarihte tanınmış İngiliz yazar Richard Dawkins'in web sitesinin de yer aldığı yüzlerce İnternet sitesine uygulanan yasaklardan bıkmış durumda.
Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 03/10/08
İngiliz yazar Richard Dawkins. [Getty images] |
İnternet yasakları, yasalardaki delikler ve mevzuatın muğlaklığı yüzünden Türkiye'de sık rastlanan bir olay haline geldi. Sadece bu yıl, Haberleşme Müdürlüğü veya mahkemelere iletilen şikayetler üzerine yetkililer en az 1.112 siteye erişimi engellediler. En son olayda, tanınmış bir evrim teorisyeni olan Richard Dawkins'in web sitesi de bunlara eklendi.
İstanbul'daki bir mahkeme, Yaradılış Atlası adlı evrim karşıtı bir metnin yazarı olan Adnan Oktar'ın kişiliğine hakaret edildiği yönündeki iddiası üzerine geçen ay www.richarddawkins.net sitesini yasakladı. Oktar'ın kitabında, evrimsel değişimden etkilenmeyen hayvanları gösterdiği öne sürülen resimler yer alıyor.
Oktar kitabında, "Bu canlılar, yapılarında en ufak bir değişim olmadan milyonlarca yıl hayatta kalmayı başarmışlardır. Bu böceklerin asla değişmemesi, asla evrim geçirmediklerinin bir işaretidir." diyor.
Ancak Dawkins'e göre, kitapta yer alan "hayvanların" bazıları aslında balıkçılıkta kullanılan zokalar olmakla birlikte diğerleri de Oktar tarafından yanlış tanımlanmış.
Blogcular yasak konusunda son derece kızgınlar. Sansuresansur.org sitesinde yazab Tinca "yeni bir kitap yakma uygulaması" olarak tanımladığı olayı topa tutarak "Orta Çağa hoşgeldiniz." diyor. Ankara'da yaşayan bir öğrenci olan Baroni, okurları "İnternet haklarını aramaya" çağırıyor. Türkiye'nin uluslararası imajının yasaklar yüzünden yara aldığını söyleyen Baroni, ülkenin Pakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle aynı kefeye konma riskiyle karşı karşıya olduğunu da ekliyor.
Yazar, gelecekte Türklerin Facebook kullanmasına bile izin verilmeyeceği, tek sosyal ağ seçeneğinin İslamcı bekarlara yönelik bir site olan habibmol.com olacağını ileri sürüyor.
Eksisozluk, bilim öğrenmek isteyen Türklerin Richard Dawkins'in sitesine erişemeyeceklerini, onlara yardım edecek bir Adnan Oktar'ları olduğu için şanslı olduklarını söyleyerek işi şakaya vuruyor. "Harun Yahya"nın (Oktar'ın yazarlık adı) kitapları ücretsiz olarak dağıtıldıkça İnternet'e gerek bile yok ki!
Emre Kızılkaya genç bir Türk gazeteci. Istanbullian adlı blogunda Kızılkaya, Dawkins yasağını eleştiriyor ve Türk toplumundaki daha büyük bir soruna karşı uyarıyor.
Kızılkaya, "Belki de bizde yasaklama kültürü var. Yasak kelimesi ile Türkiye'de bazı insanları rahatlatmaya yetiyor." diyor. Kanıt olarak da 20 adet uyarı levhası resmi koyuyor. Bunlarda, tükürme, el ele tutuşma, bitkiler üzerine yazı yazma, tenis kortunda futbol oynama, gaz kaçaklarında çakmak veya kibrit kullanma, tuvalete doğru oturma veya hayırsız sevgili yüzünden intihar etme konusunda konmuş yasaklar görülüyor.
Yeni bir blog, yasaklisiteler, İnternet yasaklarını izlemeyi hedefliyor. Siteye göre, Dawkins yasağı ateizm.org gibi evrimci web sitelerine konan daha önceki yasakları izliyor. Blogda, Türkiye'nin yalnızca porno veya şiddet içeren web sitelerini değil, baskın siyasi sistem ve dini inançlara karşı gelen siteleri de yasakladığı ileri sürülüyor.
0 коментара:
Публикуване на коментар