Diplomasi Günlüğü: Türkiye Afrika Birliği toplantısına ev sahipliği yapıyor

>> четвъртък, 21 август 2008 г.

19/08/2008

"Birleşik bir Gelecek için Destek ve İşbirliği", bu hafta İstanbul'da gerçekleşen zirvenin mottosu. Diplomasi haberlerinde ayrıca: Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi konulu doğrudan görüşmeler 3 Eylül'de yapılacak ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad Türkiye'yi ziyaret etti.
photo

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Beşir (ortada), bu hafta yapılacak Afrikalı liderler zirvesine katılmak üzere 18 Ağustos Pazartesi günü İstanbul'a geldi. [Getty Images]

İstanbul, 18 Ağustos Pazartesi günü başlayan ve Perşembe günü sona erecek olan Türkiye ile Afrika arasında işbirliği konulu bir ziveye ev sahipliği yapıyor. Afrika Birliği'nin 53 üyesinin tümüne toplantıya katılım davetiyesi gönderildi ve 50 ülke katılıyor. "Birleşik bir Gelecek için Destek ve İşbirliği" sloganıyla düzenlenen zirveye Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping de katılıyor. Zirve türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor.

***

Kıbrıs Rum Kesimi Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas 17 Ağustos Pazar günü yaptığı açıklamada, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmesinin 3 Eylül'de gerçekleşeceği ve bölünmüş adayı yeniden birleştirme konulu doğrudan müzakerelerin prosedür kısmını konu alacağını söyledi. Hristofyas, önemli konuların Talat ile 11 Eylül'de yapacağı ikinci görüşmede ele alınacağını belirtti.

***

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 13 Ağustos Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ankara ve Moskova'daki dışişleri bakanlıklarının Türkiye'nin Kafkaslar'da istikrar ve işbirliği konulu bir pakt oluşturma önerisini uygulamaya bir an önce başlayacaklarını söyledi. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev ile bir araya geldiği ve Başbakan Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir çalışma öğle yemeğine katıldığı Moskova'dan konuştu.

***

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad üç günlük bir çalışma ziyareti için 14 Ağustos Perşembe günü İstanbul'a geldi. Türk yetkililer, ziyaretin resmi olmadığını söylediler. Ancak Ahmedinecad, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendirmek üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldi. Liderler ticari ikili işbirliğini ilerletmenin yolları hakkında da görüştüler.

(Çeşitli kaynaklar 11/08/08-18/08/08)

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP