Türkiye ve İran arasında enerji anlaşması imzalanamadı/Rusya ve Gürcistan, Türkiye'nin sponsorluğundaki Kafkas ittifakına destek verdiler

>> събота, 16 август 2008 г.

Türkiye ve İran arasında enerji anlaşması imzalanamadı

15/08/2008

ANKARA, Türkiye -- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, enerji ortaklığı ve Tahran'ın nükleer programının da aralarında yer aldığı ikili konuları görüşmek üzere İranlı mevkidaşı Mahmud Ahmedinejad ile 14 Ağustos Perşembe günü bir araya geldi. Ancak iki ülke, Ahmedinejad'ın çalışma ziyaretinin ana konusu olması gereken doğalgaz boru hattı anlaşmasını imzalamadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programıyla ilgili diplomatik çabalara zarar verebileceği için Ankara'dan enerji anlaşmasını imzalamaktan kaçınmasını beklediğini belirtmişti. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Böyle bir mesaj, İran rejiminin BM Güvenlik Konseyi kurallarını sürekli olarak ihlal ettiği bir dönemde yanlış bir mesaj gönderecektir." ifadesine yer verildi. (Zaman, Sabah, Press TV, Financial Times, Guardian - 15/08/08; Hürriyet, AP - 14/08/08)

Rusya ve Gürcistan, Türkiye'nin sponsorluğundaki Kafkas ittifakına destek verdiler

15/08/2008

TİFLİS, Gürcistan -- Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Ağustos Perşembe günü Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, gerek Rusya gerekse Gürcistan'ın Türkiye'nin bir Kafkas ülkeleri ittifakı oluşturma önerisine destek verdiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın eşlik ettiği Erdoğan, Saakaşvili ile Güney Osetya'daki durum ve Türkiye'nin bir Kafkas istikrar konferansı kurma önerisi konularında görüşmek üzere Gürcü başkentini ziyaret etti. Başbakan sonrasında düzenlediği basın toplantısında, "Gürcistan'dan bu platforma katkıda bulunmasını istedik. Önerimiz Rusya tarafından da memnuniyetle karşılandı." dedi. Erdoğan'ın ziyareti, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşmeden bir gün sonra gerçekleşti. (Zaman, Sabah - 15/08/08; Hürriyet - 14/08/08)

Inform

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP