Türkiye tarihinin en iyi Olimpiyatlarını hedefliyor

>> петък, 1 август 2008 г.

31/07/2008

Türk Olimpiyat takımı Pekin Oyunları'nda ilk 20 ülke arasına girmeyi umut ediyor. Halter, güreş ve tekvando altın umudunun en fazla olduğu dallar.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 31/07/08

photo

Türk halterci Nurcan Taylan ülkesinin Pekin'deki altın madalya umutlarından biri. [Getty Images]

Türkiye Pekin Olimpiyatları'nda madalya umutlarını dünya şampiyonu güreşçileri, haltercileri ve tekvandocularına bağlıyor.Gençlik ve Spor Müdürü Mehmet Atalay, "Beş altın, beş gümüş, beş de bronz madalya alarak ... ilk 20 ülke arasına girebileceğimizi düşünüyorum." dedi.

Atina'da düzenlenen 2004 Oyunlarında, 66 kişilik Türk takımı on madalya kazandı: halterde üç altın, güreş, tekvando ve boksta üç gümüş, diğer disiplinlerde de dört bronz madalya. Ülke Olimpiyatları 22. sırada tamamladı.

Türkiye Pekin'e 12 farklı disiplinde toplam 68 sporcuyla katılıyor. On bayan ve altı erkek atlet kros dalında madalya arayacak. 2007 dünya şampiyonasında 10.000 metre yarışında gümüş madalya kazanan Elvan Abeylegesse, Pekin'de 5.000 metrede madalya için yarışacak.

Türk halter şampiyonu "Cep Herkülü" Naim Süleymanoğlu ülkenin Olimpiyatlarda isim yapmasına yardımcı oldu. Üç Olimpiyat altın madalyası (1988, 1992, 1996), yedi dünya şampiyonluğu ve altı Avrupa şampiyonluğu kazanan 145 cm boyundaki sporcu, 46 dünya rekorunun da sahibi.

Şimdi, umut veren iki halterci bu geleneği sürdürüyor: Atina'da 77kg kategorisinde altın madalya kazanan Taner Sağır ve aynı yıl bayanlar 48kg kategorisinde altın madalya alan Nurcan Taylan. İki halterci Pekin'de de altın için yarışacak.

Türkiye 13 güreşçisi için de yüksek umutlar besliyor. Güreş, Yaşar Erkan'ın Türkiye'ye ilk altın madalyayı getirdiği 1936 Berlin Oyunları'ndan bu yana Türkiye için önemli bir spor dalı. O zamandan bu yana düzinelerce Türk güreşçi Olimpiyat madalyası kazandı.

Tekvandoda, Bahri ve Azize Tanrıkulu kardeşler koleksiyonlarına Olimpiyat altın madalyaları da eklemeyi umut ediyorlar. Bahri Atina'da erkekler 80kg kategorisinde gümüş madalya kazanmıştı. Azize ise 2005'te yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 63kg kategorisinde altın madalya kazanmıştı.

Türk Olimpiyat takımının sürpriz isimlerinden biri de, Türk Olimpiyat tarihinin en genç sporcusu olan 14 yaşındaki yüzücü Ediz Yıldırımer. Yıldırımer bu yıl düzenlenen dünya şampiyonasında kendi yaş grubunda 1.500 metre serbestte birinci oldu. Genç sporcu, "Benim için büyük bir deneyim olacak. Gerçek hedefim 2012 Olimpiyat Oyunları'nda [madalya] almaktır." dedi.

Türkiye'nin umutları iyi bir Olimpiyat performansının ötesinde - sağlam bir performans ülkenin tamamı için iyi bir tanıtım olacak. İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapma şansını kaçırsa da, 2020 Olimpiyatları'nı düzenlemeye istekli.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP