Türkiye'nin iktidar partisine ciddi bir uyarı

>> събота, 9 август 2008 г.

08/08/2008

Türkiye'nin en yüksek mahkemesinin Adalet ve Kalkınma Partisi'ni yasaklamama kararı pek çok kişi için rahatlatıcı oldu. Fakat parti bu sıkıntıdan bir ders çıkardı mı acaba?

Southeast European Times için Ankara'dan Ayhan Şimşek'in haberi -- 08/08/08

photo

Ankaralı vatandaşlar AKP davasında verilen karar sonrasında Türk bayraklarını sallıyorlar. [Getty Images]

Türkiye'nin en yüksek mahkemesi cumhuriyet başsavcısının iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) laiklik karşıtı faaliyetlerinden ötürü yasaklama talebini geçtiğimiz az farkla reddetti. Karar yalnızca AKP yandaşları değil genel olarak demokrasiyle ilgili kaygıları olan Türkler ve uluslararası toplum tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Aynı zamanda, pek çok blogcu AKP'nin davadan öğrenmesi gereken bir dersi olduğuna inanıyor. Partinin, öncelikle kurucu İslamcı çekirdeğini memnun edecek tartışmalı adımlar atmak yerine geniş bir konsensüse sahip bir reform gündemi sürdürmesi gerektiğini söylüyorlar.

"Bu,demokrasi ve istikrar adına alınmış tarihi bir karardır." diyen ercanulgur şöyle devam ediyor: "Uzun süredir Türkiye'de yaşayan herkes bu davanın yol açtığı siyasi belirsizlikten sorun yaşadı. Mahkemenin almış olduğu karar hukukun üstünlüğü, demokrasi ve ekonomimiz açısından bir zaferdir."

Medyatiki savcının AKP aleyhindeki iddianamesinin "bir demokrasi ayıbı" olduğu ve mahkemenin kararının bu ayıba bir son verdiğine inanıyor. Ancak Türkiye'nin ciddi ölçüde zaman ve enerji kaybetmesine neden olanların bunun bedelini ödemeleri gerektiğine de inanıyor.

Medyatiki, "Hukuk ve yargı sisteminde ciddi bir reforma ihtiyaç var. Yeni, sivil bir anayasaya ihtiyacımız var." diye yazıyor.

28 yaşındaki blogcu Hacovali, kararla ilgili kafa karışıklığını dile getiriyor. Yazar, "Bazıları bu kararın bir demokrasi zaferi olduğunu savunurken, diğerleri bunun sadece krizi derinleştirecek başka bir adım olduğunu söylüyor." diyor. Hacovali, kararın gerçekten ne anlama geldiğini soruyor.

Ancak o yalnız değil. Bir çok kişi mahkemenin davranışında görünen tutarsızlığı merak etmiş. 11 hakimin onu AKP'nin laiklik karşıtı faaliyetlerin odak noktası olduğu konusunda hemfikirler. Fakat yalnızca altı hakim partinin yasaklanması lehinde oy kullandı. Dördü, ihlallerin derecesinin kapatma değil bir uyarıyı hak ettiği yönünde görüş bildirdi. Türk yasalarına göre, yasaklama için yedi hakimin kararı gerekiyordu.

Sonsuzluk, mahkeme kararının AKP açısından bir zafer olarak yorumlanamayacağı konusunda ısrar ediyor. Yazar, daha çok bunun iktidar partisine yönelik güçlü bir uyarı olduğu görüşünde. "AKP, sürdüreceği politikaların ciddi bir değerlendirmesini yapması gerekiyor." diyor.

Gerçekten de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "ulusal birlik" sağlama ve AB reform sürecini canlandırma amaçlı bir çarkın sinyallerini verdi.

Son olarak Karadayi, AKP'yi mahkeme kararı öncesinde dev bir medya ve kamuoyu baskısı oluşturmakla suçluyor. Yine de Erdoğan'ın ılımlı sözlerini hoş karşılıyor. Yazar, "AKP'nin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve hepsinden de önemlisi laiklik ilkesini gerçekten desteklemeye başlamasını umut ediyorum." diyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP