İstanbul'daki bombalı saldırılarda 17 kişi öldü, düzinelerce insan yaralandı

>> вторник, 29 юли 2008 г.

28/07/2008

İstanbul'daki bir caddede Pazar akşamı patlayan iki bomba 17 kişinin ölümüne, 150'den fazla insanın da yaralanmasına yol açtı. Türk yetkililer soruşturmalarını terörist PKK üzerinde yoğunlaştırıyorlar.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 28/07/08

photo

İlk patlama Güngören semtindeki işlek bir yaya yolunda meydana geldi. Daha büyük olan ikinci patlamaysa kalabalık toplanınca meydana geldi. [AFP]

İstanbul'daki kalabalık bir caddede 27 Temmuz Pazar günü patlayan iki eşgüdümü bomba beşi çocuk olmak üzere en az 17 kişinin ölümüne, 150'den fazla insanın da yaralanmasına yol açtı.

Pazar gecesi meydana gelen bombalı saldırının hedefi İstanbul'un kalabalık Güngören semtindeki insanlardı. Patlama meydana geldiği sırada sokak yayalarla doluydu.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, birinci bomba küçük bir ses bombasıydı. 50 m uzaklıkta patlayan ikinci bombaysa, ilk patlamanın olay yerine doluşan kalabalıkta can kaybı ve yaralanmaya yol açtı. Uzmanlar böyle bir zamanlamayı yaygın bir terörist taktiği olarak kabul ediyorlar.

Saldırının sorumluluğunu hemen üstlenen olmazken, güvenlik yetkilileri soruşturmalarını Türk ordusunun yoğun hava ve kara saldırılarına hedef olan terörist Kürdistan İşçi Partisi (PKK) üzerinde yoğunlaştırıyorlar. İstanbul Valisi Muammer Güler Pazartesi günü basın mensuplarına verdiği demeçte, soruşturmanın merkezinde PKK'nın olduğunu söyledi.

Ancak PKK faaliyetlerini yakından izleyen Milliyet gazetesi yazarlarından Namık Durukan, bombalamaların bu gruba ait olmadığını söyledi. PKK'nın ardıl örgütü Kongra Gel üyesi Zübeyir Aydar yaptığı açıklamada saldırıyla hiçbir bağlantıları olmadıını belirterek sivilleri hedef alan saldırıları kınadı.

Türk güvenlik yetkilileri, saldırıdan PKK nezaretinde faaliyet gösteren genç ve daha radikal bir gup olan Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) veya yeni bir radikal grubun sorumlu olabileceğinden şüpheleniyorlar. TAK İstanbul ve Antalya'da sivilleri hedef alan saldırıların sorumluluğunu üstlenmişti.

Türk basınında geçen yıl çıkan haberlerde, güvenlik yetkililerinin TAK'nin Türkiye içinde ses getirecek kör terör saldırıları düzenlemesi yönünde PKK'dan emir aldığı yönündeki uyarıları yer almıştı. Aynı uyarıda ayrıca, grubun sivil hedeflerin yanı sıra tanınmış isimlere saldırılara düzenleyerek bir Türk-Kürt iç savaşını körüklemek istediği de ileri sürülmüştü. Türk polisi geçen yıl bir PKK üyesini üzerindeki 3,5 kilo A4 patlayıcısını İstanbul'daki bir metro istasyonunda patlatamadan yakalamıştı. ABD de Ocak ayında TAK'yi PKK ile bağlantılı bir terör örgütü ilan etmişti.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Pazar günü İstanbul'da meydana gelen saldırıyı şiddetle kınadı. Elçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Masum insanları öldürmek hiçbir şekilde haklı çıkarılamaz. Müttefikimiz olan Türkiye'yi terörle mücadelesinde desteklemeye devam edeceğiz." ifadesi yer aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günkü kabine toplantısını iptal ederek ziyaret ettiği Güngören semtinde, teröristleri daha da tecrit etmek için ulusal birlik çağrısında bulundu. Erdoğan, Türk medyasını terörist propagandaya yardım edeceğini söylediği grefik fotoğraflar yayınladığı için de eleştirdi.

Başbakan, "Terörle 30-35 yıldır mücadele ediyoruz. Bu mücadele biz kazanana kadar devam edecektir." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP