Washington'a göre Türkiye'nin krizden çıkışının anahtarı AB süreci

>> събота, 19 юли 2008 г.

18/07/2008

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley AB üyeliğine ilişkin reformların sürdürülmesinin Türkiye'nin istikrar ve diplomasisini güçlendireceğini söyledi.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 18/07/08

photo

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley 18 Temmuz Cuma günü yaptığı açıklamada, "ABD ve Türkiye güçlü bir stratejik ortaklığa sahiptir. Bu ortaklığı devam ettirmek ve daha da güçlendirmek istiyoruz." dedi. [Getty Images]

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, İran ve Irak konusundaki yoğun bir diplomasi trafiğiyle aynı döneme denk gelen derinleşen bir krizin ortasında 18 Temmuz Cuma günü Türkiye'yi ziyaret etti.

Ziyaretinde Hadley, Türkiye'nin istikrarının önemini vurguladı ve son birkaç yıldır elde edilen demokratik başarılara övgüde bulundu. Türkiye'yi siyasi ve ekonomik reformları sürdürmeye çağıran yetkili, ülkenin AB üyelik hedefine destek de verdi.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrasında konuşan Hadley, "Bu reformlar Türkiye'yi daha güçlü ve daha müreffeh hale getirecektir ... ABD Türkiye'nin AB üyeliğini güçlü şekilde desteklemektedir." dedi.

Türkiye on yıllardır yaşadığı en kötü siyasi kriz içinde bulunuyor ve pek çok analist krizin kötüleşmesinden AB'nin Türkiye'ye yönelik politikasını sorumlu tutuyor.

Financial Times gazetesinin bu haftaki baş yazısı," Kriz ... [AB'nin] Ankara'nın üyelik hedefini olumlu şekilde idare etmedeki üzüntü verici başarısızlığına yönelik bir suçlamadır." diyerek şöyle devam ediyor: "Birlik Türkiye'ye net bir koşul listesi ve takvim vermiş olsaydı, hem generaller hem de AKP enerjilerini türbana değil üyeliğe odaklayabilirdi."

Erdoğan'ın İslamcı kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) savcılığın Anayasa Mahkemesi'nde devletin laik-demokratik karakterini baltaladığı iddiasıyla açtıkları kapatma davasıyla mücadele ediyor. Bu arada bir grup emekli Türk askeri ve radikal milliyetçi de AKP hükümetini devirme planı yapmakla suçlanıyor.

Hem laik liberaller hem de İslamcı kökenli muhafazakarlar arasındaki güven krizi Kıbrıs sorunu ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyelik sürecini hemen hemen durduran muhalefeti sonrasında derinleşti. Analistler, bu güç savaşının iç istikrarı tehlikeye atıp Irak'ı yatıştırma ve İran ile olan nükleer krizini çözme çabalarını suya düşürmesinden korkuyorlar.

Straejik konulara dönen Hadley, Washington ile Ankara rasındaki işbirliğini daha da ilerletme konusundaki istekliliğini dile getirdi. "ABD ve Türkiye güçlü bir stratejik ortaklığa sahiptir." diyen yetkili şöyle devam etti: "Bu ortaklığı devam ettirmek ve daha da güçlendirmek istiyoruz."

Hadley Irak'taki son gelişmelerle komşu ülkede güvenlik ve istikrarı güçlendirme amaçlı son ortak çabalara da değindi. Erdoğan Bağdat'a ilk resmi ziyaretini geçen hafta gerçekleştirerek Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir stratejik çağ açmıştı.

Hadley, kuzey Irak'taki terörist Kürdistan İşçi Partisi'ni (PKK) ortadan kaldırmada Türkiye'ye destek olmadaki kararlılığını da ifade etti. Yetkili, "ABD, Türkiye ve Irak ortak düşmanımız PKK'ya karşı işbirliğini sürdürecektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Genelkurmay 2. Başkanı General Ergün Saygun ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile temaslarında Hadley, İran'ın oluşturduğu nükleer tehdidi gündeme getirdi. Yetkili Washington'un AB-İran nükleer müzakerelerine katılma yönündeki son kararını anlattı ve diplomatik bir çözüm olasılığını değerlendirdi.

Cuma günü Ankara'da İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki'yi ağırlayan Babacan, Türkiye'nin İran nükleer krizine barışçı bir çözüm bulmak için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu söyledi.

Türkiye'nin politikası bölgede nükleer silahlanmaya karşı olmasına rağmen, ülkelerin barışçı amaçlar doğrultusunda nükleer teknoloji geliştirme hakları olduğunu savunuyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP