Turkiye-haberler,29.07.08

>> вторник, 29 юли 2008 г.

Türkiye Anayasa Mahkemesi AKP'nin kaderini görüşmeye başladı

28/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Anayasa Mahkemesi, devletin laik karakterini baltalamaktan yargılanan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) aleyhindeki kapatma davasını görüşmeye 28 Temmuz Pazartesi günü sık güvenlik tedbirleri altında başladı. Mahkeme, büyük olasılıkla Ağustos ayı başlarında çıkması beklenen bir karara varana dek her gün tartışacağını belirtti. Hakimler AKP'yi suçsuz bulup davayı düşürebilir veya suçlu bulup ya para cezası verebilir ya da partiyi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de dahil olmak üzere liderlerinden bazılarını yasaklayabilir. Yerel basında çıkan haberlere göre, AKP'nin yasaklanması büyük olasılıkla Kasım ayında erken parlamento seçimlerine yol açabilir.

Erdoğan Hürriyet gazetesine verdiği röportajın Pazar günü yayınlanan ikinci bölümünde, partisinin kapatılmadan kurtulması halinde "tiran" haline geleceğini reddetti. Başbakan, "Davanın sonucunun ne olacağını bilmiyorum. Size söyleyebileceğim tek şey, halkıma karşı nefret ve düşmanlıkla hareket etmemin imkansız olduğudur." dedi. Erdoğan, belirsiz laik grup Ergenekon aleyhindeki operasyonun kapatma davasının öcünü alma amaçlı olduğu yönündeki iddiaları da reddetti. Toplam 85 kişi, hükümeti devirme amaçlı silahlı terör örgütü kurdukları iddiasıyla Ekim ayında mahkemeye çıkarılacak. (Sabah, Zaman, Turkish Daily News, BBC, Guardian - 28/07/08, Hürriyet, Turkish Press - 27/07/08)

Türk polis karakoluna düzenlenen saldırıda bir PKK'lı ölü ele geçirildi, ikisi yaralandı

28/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Doğudaki Bingöl ilindeki bir polis karakoluna 28 Temmuz Pazartesi günü düzenlenen başarısız bir saldırıda terörist Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) bir üyesi öldürüldü, ikisi de yaralandı. Yetkililer, silah ve patlayıcılarla donatılmış üç saldırganın el koydukları bir taksiyle geldiklerini söylediler. Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun açıklamasına göre, polis memurlarının ateş açması sonucunda üç saldırgan da vuruldu.

Pazar günü, güneydoğudaki Hakkari ilinde PKK mensuplarının yerleştirdiği bir mayın üç kişinin ölümüne yol açtı. Anadolu haber ajansının bildirdiğine göre, aynı ailenin üyeleri bindikleri kamyonun kara mayınına basması sonucu havaya uçtular. (Anadolu Ajansı, Reuters, Xinhua, CNN Türk - 28/07/08, Hürriyet, Anadolu Ajansı - 27/07/08)

Inform

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP