İki emekli generalin tutuklanması Türkiye'de gerginliği tırmandırdı

>> вторник, 8 юли 2008 г.

Ankara'ın Sincan semtindeki cezaevinde nöbet tutan gardiyanlar görülüyor. [AFP]


07/07/2008

Türkiye'nin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davasıyla uğraşırken, iki emekli general ve AKP'yi eleştiren diğer seslerin darbe planlama iddiasıyla tutuklanması Türk siyasetindeki sürtüşmeleri derinleştirdi.
Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi-- 07/07/08
Ankara'ın Sincan semtindeki cezaevinde nöbet tutan gardiyanlar görülüyor. [AFP]
Polis, Türkiye'de askeri darbeyi kışkırtmak amacıyla suikastlar ve halk ayaklanması planladığı iddia edilen Ergenekon adlı "terörist grup" hakkında açılan soruşturma kapsamında iki emekli generali tutukladı.
13 aydır devam eden soruşturmanın en son aşamasında polis, geçen hafta başında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) başkanı Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un yanı sıra tanınmış gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve bir işadamını gözaltına altına alarak hafta sonu da resmen tutukladı. Eruygur ve Tolon, Türkiye tarihinde tutuklanan ilk yüksek rütbeli generaller oldular.
Aylardır gözaltında tutulan kırk sekiz diğer şüpheli de güçten düşmüş bir halde hala iddianameyi bekliyorlar.
Son tutuklamalar ülkedeki zaten belirgin durumdaki siyasi sürtüşmeleri derinleştirirken, laik ve milliyetçi muhalefet iktidardaki İslamcı kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) "siyasi intikam davası" açmakla eleştiriyor.
Eruygur ve Tolon'un ilk tutuklanışı 1 Temmuz'da, AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nde savunmasını sunduğu tarihte gerçekleşti. AKP, laik ülkede İslami yönetim tarzını yerleştirmeye çalıştığı yönündeki iddialarla boğuşuyor. Eruygur ve Tolon 2007 yılındaki hükümet karşıtı mitinglerin önde gelen isimleriydi.
Şüphelilerin hiçbir net kanıt sunulmadan gözaltına alınıp mahkemeden önce uzun süreyle hapis tutulduğu Ergenekon soruşturmasının yürütülüş şekli laik ve milliyetçi medyanın yaygın eleştirilerine hedef oldu. Eleştirenler, tutuklama dalgasını muhalefeti sindirme amaçlı bir çaba olarak nitelendiriyorlar.
Savcılık henüz resmi bir iddianame yayınlamamasına karşın, hükümet yanlısı gazeteler binlerce sayfalık iddianameden alıntıları yayınlamaya devam ediyorlar. Bu haberlere göre, Ergenekon 7 Temmuz'da 40 ilde halk ayaklanması başlatmayı planlıyordu. Planın ikinci aşamasında ise bir dizi suikast yapılacağı iddia ediliyor. Eruygur ve Tolon bu iddiaları avukatları yoluyla yalanladılar.
Türk Genelkurmayı bugüne kadar hukuki sürece müdahale etmekten kaçınmakla birlikte, Ağustos ayında ordunun başına geçecek olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ sükunet çağrısında bulundu.
Başbuğ, "Hepimiz sağduyulu, daha dikkatli ve daha sorumlu bir şekilde davranmalıyız." dedi.
Emekli Tuğgeneral Nejat Eşlen Radikal gazetesindeki yazısında, Ergenekon soruşturmasını "Türkiye'deki ciddi ve kaçınılmaz iktidar mücadelesinin bir kanıtı" olarak nitelendirerek " Şimdilik mücadele İslamcılar önde gidiyor. Milliyetçiler ise tepkisel ve hazırlıksız davranıyorlar." dedi.
Askeri darbe olasılığını reddeden Eşlen, darbelerin Soğuk Savaş döneminde kaldığını söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP