Türkiye'de Ergenekon zanlıları mahkemeye çıkacak

>> сряда, 30 юли 2008 г.

29/07/2008

Hükümet destekli soruşturmada ortaya atılan şok edici iddialarda bir grup emekli ordu subayı, mafyadan ismler, akademisyenler, siyasiler ve gazeteciler çok sayıda suikast ve bombalama olayını planlamakla suçlanıyor. Dava Ekim ayında İstanbul mahkemesinde görülecek.

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 29/07/08

photo

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük çeşitli suikastların emrini vermekle suçlanıyor. [AFP]

13 ay süren bir soruşturma sonrasında, savcılar 25 Temmuz Cuma günü 2 bin 455 sayfalık Ergenekon iddianamesini sundular. İstanbul Ciddi Suçlar Mahkemesi13. şubesi davayı görmeyi kabul etti. Suçlamaların çokluğu nedeniyle duruşmalar Ekim ayında başlayacak. Gözlemciler davanın aylarca sürmesini bekliyorlar.

İddianamede, aralarında emekli ordu subayları, çeteciler, akademisyenler ve siyasilerin de yer aldığı 86 şüpheliye yönelik suçlamalar yer alıyor. Aralarında iktidardaki İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) şiddetler eleştiren isimlerin de yer aldığı yazar ve gazeteciler de suçlamalarla karşı karşıya bulunuyor. İddianamede, emekli dört yıldızlı generaller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un da yer aldığı Temmuz ayı başlarında gözaltına alınan 20 diğer şüpheliye de kısaca değiniliyor. Gözlemciler, generaller hakkında AKP hükümetini devirmeyi planladıklarını iddia eden başka bir iddianame hazırlanmasını bekliyorlar.

Şüphelilerin, başlıca amacı Türkiye'nin "derin devleti" haline gelmek isteyen bir "terör örgütü" kurdukları iddia ediliyor. Savcılık örgütün sözde beyninin kimliğini açıklamamasına karşın, grubun şüpheli iki numarası emekli Tuğgeneral Veli Küçük geçen yılki Danıştay saldırısı ve laik Cumhuriyet gazetesinin İstanbul'daki genel merkezine düzenlenen el bombalı saldırı da dahil olmak üzere çeşitli suikast ve saldırıların emrini vermekle suçlanıyor.

Savcılığa göre, son on yıl içinde meydana gelmiş bazı faili meçhul cinayetlerin Küçük ve Ergenekon ile ilgisi bulunuyor. İddianameye göre, bunlar arasında bazı Kürt yanlısı eylemciler, 2002'de yazar Necip Hablemitoğlu, 1995 yılında işadamı Özdemir Sabancı ve 1993 yılında eski jandarma Generali Eşref Bitlis cinayetleri de yer alıyor.

İddianamede, grup üyelerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Türk romancı ve Nobel Ödülü sahibi Orhan Pamuk'u da öldürme konusunu görüştükleri ileri sürülüyor. Örgütün amacının ülkede bir kaos ortamını körükleyip AKP hükümetinin askeri darbeyle devrilmesini sağlamak olduğu iddia ediliyor.

Ergenekon grubunun Marksist-Leninist PKK ve İslamcı Hizbullah gibi diğer terör örgütleriyle temasları olduğu da iddia ediliyor.

Savcılar grubun silahlı kuvvetler gazileri için bir operasyon biriminin yanı sıra STK'lar, medya ve bürokrasiyi kontrol altında tutma amaçlı başka birimlere de sahip olduğunu iddia ediyorlar.

Milliyet gazetesi köşe yazarlarından Hasan Cemal, davanın demokrasi ve hukukun üstünlüğü açısından bir dönüm noktası olacağını ileri sürdü. Cemal köşesinde, "Bu davanın nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum. Ancak bu davanın açılması bile önemli bir dönüm noktasıdır." yazdı.

Radikal yazarı Haluk Şahin ise medyadaki yanlış bilgilendirmeyi eleştirdi. Şahin, iddianamede suç faaliyetleri konusunda ciddi kanıtlar olmakla birlikte, muğlak ve tutarsız suçlamaların yer aldığını da ileri sürdü.

Şahin, "Şimdi mahkemenin, şayet böyle bir şey varsa bir terör örgütünün üyeleriyle muhalif yazar ve düşünürleri ayırt etmesi gerekiyor." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP