Türkiye'den Sarkozy'nin "Club Med" planına destek sözü
>> вторник, 15 юли 2008 г.
14/07/2008
Paris'teki zirveye katılan liderler, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Akdeniz Birliği önerisinin gözden geçirilmiş haline yeşil ışık yaktılar.
Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 14/07/08
Devlet başkanları, Akdeniz Birliği'nin 13 Temmuz Pazar günü Paris'teki Grand Palais'te düzenlenen kuruluş zirvesine katıldılar. [Getty Images] |
AB, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'dan liderler 13 Temmuz Pazar günü Paris'te düzenlenen zirvede, Akdeniz çapındaki işbirliğini ilerletme amaçlı yeni birlik kurmaya karar verdiler. AB dönem başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin başlattığı girişim, bloğun Barcelona Süreci olarak bilinen politikasını Akdeniz ülkelerine doğru yaymayı amaçlıyor.
Sarkozy'nin başlangıçtaki planı iddialı siyasi hedeflere sahipti ve Türkiye'ye Fransız liderin karşı çıktığı AB üyeliği yerine alternatif sunmayı amaçlıyordu. Ancak başta Almanya'dan olmak üzere gelen pek çok eleştiri üzerine, tasarının mimarları, resmi olarak Akdeniz Birliği olan birliğin adı da dahil olmak üzere önemli revizyonlar gerçekleştirdiler. Türkiye Pazar günkü zirveye AB aday ülkesi olarak katıldı.
Sarkozy Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan gelen 43 ülkenin liderlerine, "Avrupa ve Akdeniz rüyaları birbirinden ayrılamazlar." diyerek şöyle devam etti: "Birlikte başaracağız, birlikte başarısız olacağız."
Toplamda, yeni bölgesel örgüt 27 AB üye ülkesi ve Balkanlar'dan Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ ve Türkiye'nin yanı sıra Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Monaco, Fas, Moritanya, Suriye, Tunus ve Filistin topraklarından oluşuyor.
Katılımcılar, yeni birliğin Akdeniz'deki kirliliği temizlemek ve bir güneş enerjisi planı oluşturmak, otoyollar ve deniz hatları inşa etmek, afet tepki önlemleri yaratmak, güneş enerjisini geliştirmek ve eğitim, araştırma ve iş hayatını ilerletmek gibi bir dizi bölgesel proje üzerinde odaklanacaklar.
Örgüt üç ilkeye dayalı olacak: iki yılda bir düzenlenecek devlet ve hükümet başkanları zirveleri yoluyla en üst düzeyde siyasi dayanışma; bir Kuzey-Güney eş başkanlığı ve eşit temsiliyetli bir daimi sekreterya biçiminde eşit haklara dayalı bir yönetim ve bölgesel boyuta sahip somut projelere öncelik verilmesi.
Sarkozy Pazar sabahı zirveden önce Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek kendisine Türkiye'nin Akdeniz Birliği'nde "aktif rol" alma sözünden ötürü teşekkür etti. Görüşmede Sarkozy, Türkiye'nin AB ile tam üyelik öngörmeyen fasıllarla ilgili üyelik müzakerelerini engellememe yönündeki tutumunu da yineledi.
Erdoğan görüşmede, müzakerelerin nihai hedefi konusundaki farklılıklara rağmen, siyasi ve ekonomik istikrara önemli bir kaynak teşkil etmesi nedeniyle Türkiye'nin AB sürecinin devamının önemini yineledi. Başbakan, "Bu coğrafyada öğrendiğimiz en önemli şey, kimsenin tek başına refah ve güvenlik içinda yaşamayacağıdır. Tarihi sorumluluğumuz, küresel barış, güvenlik ve refah elde etmek için birlikte çalışmaktır." dedi.
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu girişime destek sözü verirken, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Fas Kralı 6. Muhammed temsilci gönderdiler. Libya Kralı Muammer Kaddafi toplantıyı boykot eden tek Arap lideri oldu.
0 коментара:
Публикуване на коментар