İstanbul'da ABD konsolosluğunun önündeki çatışmada el Kaide şüphesi

>> петък, 11 юли 2008 г.

10/07/2008

Bir grup saldırganın İstanbul'daki ABD konsolosluğuna saldırması sonucunda ölümlü bir çatışma meydan geldi. Saldırganlardan üçü ve üç polis memuru hayatını kaybetti.

Southeast European Times için İstanbul'dan Ahmet Görmez'in haberi -- 10/07/08

photo

9 Temmuz Çarşamba günkü saldırı sonrasında İstanbul'daki ABD konsolosluğunun önünde olay yerini inceleyen Türk adli tıp uzmanı görülüyor. [Getty Images]

El Kaide ile ilişkileri olduğundan şüphelenilen silahlı kişiler, 9 Temmuz Çarşamba günü saat sabah 11 sularında İstanbul'daki ABD konsolosluğunun polis noktasına ateş açtılar. Konsolosluğu koruyan polis memurları, iki trafik polisinin de desteğiyle karşı ateş açtılar. Bu iki polis ve kontrol noktasındaki bir polis çatışmada hayatını kaybetti. Buna karşılık, beş veya altı dakika sürdüğü bildirilen çatışmada polis saldırganlardan üçünü öldürmeyi başardı.

İstanbul Valisi Muammer Güler'in açıklamasına göre saldırganlar dört kişiydiler. Polis memurunun açtığı geri ateş sonucu üçü ölmesine karşın, dördüncüsü gri bir arabayla kaçmayı başardı. Güler, öldürülen üç silahlı adamın Türk vatandaşı olduğunu, üçüncüsünün ise henüz kimliğinin belirlenmediğini söyledi.

Güler, hedef alınan girişin vize başvurularında kullanıldığını belirterek, konsolosluk ağır güvenlik altında tutulduğu için teröristlerin içeri giremeyeceklerini bilerek saldırdıklarını belirtti.

Türk basınında çıkan haberlere göre, Türk polisi olayda el Kaide parmağından şüheleniyor. Sabah gazetesine göre, üç saldırganın 2004 yılında Madrid'de meydana gelen bombalı saldırılarda adı duyulan el Kaide'nin Afgan kanadıyla bağlantıları bulunuyor.

Türk Miliyet gazetesinin haberinde, saldırganların büyük olasılıkla bir an önce kaçmayı planladıkları, ancak iki trafik polisinin kaçış yollarını tıkayıp kontrol noktasına destek vermesi sonucunda planın bozulduğu ileri sürüldü.

Güvenlik kamerası görüntülerini izleyen Doğan Haber Ajansı muhabiri Gökhan Danacı'ya göre, teröristler konsolosluğun yanındaki bir otoparktan çıktılar. Arabalarından fırlayan teröristler, trafik polislerine ateş ederek kontrol noktasına yaklaşık 50m koştular.

Enis Yılmaz adındaki bir görgü tanığı, "Bir arabanın gittiğini gördük, ardından da ateş sesleri geldi." dedi. Bir diğer görgü tanığı, Hüseyin Tüzmen ise, "Korkudan buzdolabına girdim." dedi.

Türk dışişleri bakanlığı saldırıyı sert bir dille kınadı. Bildirildiğine göre Ankara, ABD konsolosluğu ve personeli için güvenlik tedbirlerini artırdı.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson, ABD'ye yönelik bu "bariz terör eylemini" kınadı.

Ankara'da basın mensuplarına konuşan Wilson, "Hayatlarını kaybeden insanlar Türk vatandaşları ve bundan büyük üzüntü duyuyoruz." diyerek şöyle devam etti: "Bize veya ABD-Türkiye ilişkilerine saldırmaya çalışan teröristler bizi hiçbir şekilde yıldıramaz."

"Türk polisi hızlı ve etkili bir şekilde tepki vermiştir. Buradaki resmi ABD hükümet binalarımızı korumak için yaptıkları işlerden ötürü derin şekilde müteşekkiriz." diyen Wilson şöyle devam etti: "Bunu kimin veya neden yaptığı konusunda spekülasyon yamak tabii ki uygun değildir ... Ülkelerimiz, geçmişte olduğu gibi birlikte duracak ve bunu göğüsleyeceklerdir."

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Türkiye Başbakanı Ali Babacan ile saldırıyla ilgili bir görüşme yapması bekleniyor.

Çarşamba günü konuşan Rice, "Tabii ki ilk olarak, ABD can kayıplarından büyük üzüntü duymakta ve ölenlerin ailelerine başsağlığı dilemektedir." diyerek şöyle devam etti: "Ölenler arasında bazı polis memurları olduğunu biliyorum ve hükümetin konsolosluğumuz önündeki bir güvenlik sorunuyla başa çıkmak için son derece hızlı ve uygun bir şekilde tepki vermesini son derece takdir ediyoruz."

Karşı yöndeki söylentilere rağmeni Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan resmi bir ziyaret için Çarşamba günü Irak'a gitti. Erdoğan'ın gidip gitmeyeceği son dakikaya kadar belli değildi - Devlet Bakanı Beşir Atalay daha önce saldırıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve polis memurlarının cenazelerine katılmaları gerektiği için kendisi ve Erdoğan'ın Irak'a gitmeyeceğini açıklamıştı.

Bağdat'ta, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri el Maliki de dahil olmak üzere üst düzey Iraklı yetkililerle görüşmeleri bekleniyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP