Haberler-Turkiye

>> вторник, 22 юли 2008 г.

Kıbrıs Rumları Erdoğan'ın kuzey Kıbrıs ziyaretini kınadılar

21/07/2008

LEFKOŞE, Kıbrıs Rum Kesimi -- Kıbrıslı Rum yetkililer 20 Temmuz Pazar günü Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölünmüş adanın kuzey kesimine yaptığı ziyareti kınadılar. Erdoğan, Türk ordusunun 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirdiği Barış Harekatı'nı anma törenlerine katılmıştı. Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Pazar günü yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın Kıbrıs'ın işgal edilmiş bölgelerine yaptığı yasadışı ziyaret Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için olası en iyi şartların oluşturulmasına yardımcı olmamaktadır." dedi. Hristofyas ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yeniden birleşme müzakerelerine yönelik hazırlıkların son gözden geçirmesi için Cuma günü bir araya gelecekler. (CNA, Phileleftheros, Politis, ANA-MPA, Kathimerini - 20/07/08)

Türk mahkemesi AKP davasının tarihini Salı günü belirleyecek

21/07/2008

ANKARA, Türkiye -- NTV'nin haberine göre, Anayasa Mahkemesi iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) aleyhindeki kapatma davasını görüşme tarihini belirlemek üzere 22 Temmuz Salı günü toplanacak. Mahkeme üyeleri, raportör Osman Can'ın partinin yasaklanması aleyhinde görüş bildirdiği davayla ilgili raporunu incelediler. Görüşme tarihinin belirlenmesi süreçteki son adımı oluşturuyor. Hürriyet gazetesinin bildirdiğine göre, 11 mahkeme üyesinin en az yedisinin kapatmaya destek vermesi bekleniyor. AKP, Türkiye'nin laik karakterini baltalamaktan yargılanıyor.

Öte yandan yerel medyada Pazartesi günü çıkan haberlere göre, Trabzon Valisi Nuri Okutan görevlerini ihmal ederek Türk-Ermeni gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinde rol oynamaktan zan altında bulunan iki jandarma subayı hakkında soruşturma açılmasına yeşil ışık yaktı. Soruşturmada, Dink'i hedef alan plandan Ocak 2007'de gerçekleşen suikasttan aylar önce haberi olduğu iddia edilen il jandarma komutanı Albay Ali Öz ve eski istihbarat dairesi müdürü Metin Yıldız büyüteç altına alınacak. (NTV, Hürriyet, Sabah, Zaman - 21/07/08)

ABD'li yetkili: PKK uyuşturucu kaçakçılığıyla uğraşıyor

21/07/2008

WASHINGTON, ABD -- Türk basınında 20 Temmuz Pazar günü çıkan haberlere göre, Uyuşturucu Madde Uygulama Dairesi operasyon şefi Michael Braun Kürdistan İşçi Partisi'ni (PKK) uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer uluslararası organize suç ağlarında yer almakla suçluyor. Braun Cuma günü Washington Institute'te uyuşturucu kaçakçılığı ve Orta Doğulu terör grupları konulu bir konferansta yaptığı konuşmada, uyuşturucu kaçakçılığının yanı sıra terör faaliyetlerinden para kazanan PKK gibi örgütlerin "melez" olarak tanımlanabileceklerini ileri sürdü.

Diğer yandan Türk basınının Pazartesi günü bildirdiğine göre, PKK'nın Pazar günü serbest bıraktığı üç Alman rehine evlerine dönüyorlar. Doğudaki Ağrı ilinde 8 Temmuz'da PKK militanları tarafından kaçırılan dağcılar, bir Alman heyeti eşliğinde Türkiye'nin doğusundaki bir havalimanına getirildiler. Üçlünün Ankara'ya, buradan da aktarmasız olarak Münih'e uçmaları bekleniyor. (Sabah, Zaman, Hürriyet, Doğan haber ajansı - 21/07/08, Hürriyet, Anadolu haber ajansı - 20/07/08)

Afganistan'daki iki Türk mühendis serbest bırakıldı

21/07/2008

ANKARA, Türkiye -- Türk basınında 21 Temmuz Pazartesi günü çıkan haberlere göre, geçtiğimiz hafta Afganistan'ın batısında kaçırılan iki Türk mühendis serbest bırakıldı ve evlerine dönüyor. Her iki rehine de güvende ve özel bir uçakla Türkiye'ye getiriliyor. Saldırganlar mühendisleri bir hafta önce bir inşaat projesi üzerinde çalışırken kaçırmışlardı. Kaçıranların fidye isteyip istemedikleri konusunda bir bilgi verilmedi. (Hürriyet, AP, Anadolu Ajansı, NTV - 21/07/08)

Inform

Публикуване на коментар

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP